2018-12-10 06:22


Oficialii FMI confirmă că vom avea o creşterea economică mai mică în 2012

 |  15:58
Oficialii FMI confirmă că vom avea o creşterea economică mai mică în 2012

Oficialii Fondului Monetar Internaţional vin săptămâna viitoare „să bată în cuie” bugetul pentru anul viitor. De altfel, premierul Emil Boc a precizat că proiectul bugetului de stat pe 2012 este finalizat, însă acesta va fi supus dezbaterii parlamentare după e Comisia Europeană va anunţa prognoza de creştere economică pentru anul viitor. Dacă tot nu măreşte pensiile, salariile sau alocaţiile, Boc şi Boagiu „au grijă” să permită majorarea contractelor de parteneriat public-privat cu până la 50%.

O delegaţie a Fondului Monetar Internaţional va sosi în România la începutul săptămânii viitoare, pentru a discuta cu Guvernul proiectul de buget pentru anul viitor şi pentru a verifica condiţionalităţile din acordul încheiat la începutul anului. Şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a precizat, într-un interviu acordat hotnews.ro, că „problemele din UE vor determina anul viitor o creştere economică pentru România mai mică decât estimările”. „Autorităţile rămân profund angajate să realizeze ţinta de deficit agreată pentru 2012. Orice deviere de la această ţintă ar necesita aprobare la nivel ministerial din partea UE, deoarece obiectivul face parte din angajamentul asumat de România prin Procedura de Deficit Excesiv. Suntem pe cale să revizuim prognoza noastră de creştere economică şi vom anunţa rezultatele la finalul următoarei noastre misiuni. Creşterea din 2012 va fi mai mică decât ne aşteptam, din cauza efectelor problemelor înregistrate în restul Uniunii Europene”, a spus Jeffrey Franks. Întrebat despre propunerea Guvernului privind scăderea contribuţiilor sociale în 2012, şeful misiunii FMI a precizat că va fi foarte puţin spaţiu pentru noi initiaţive în bugetul pe 2012. „Guvernul va trebui să decidă ce măsuri doreşte să implementeze în cadrul acestui spaţiu limitat, fie că este vorba de schimbări la nivel de contribuţii sociale, fie la nivel de salarii sau cheltuieli de investiţii. (…) Lucrurile au evoluat diferit. În unele cazuri, există realizări substanţiale, pe când în altele rămân multe de făcut. Este necesară o accelerare a măsurilor atât în privinţa arieratelor, cât şi pentru reforma întreprinderilor de stat”, a mai spus Franks.

Liber la „umflarea” contratelor de  parteneriat public-privat

După ce a dat rateu după rateu cu realizarea autostrăzii Comarnic - Braşov în parteneriat public-privat, Guvernul Boc a decis să permită majorarea cu până la 50% a valorii  contractelor de parteneriat public-privat (PPP), în cazul unor lucrări sau servicii care nu au fost prevăzute în proiectul iniţial. „Prin derogare şi ca o chestiune de excepţie, partenerii publici pot atribui un contract de parteneriat public-privat, printr-o procedură de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare, pentru lucrările sau serviciile suplimentare care nu sunt prevăzute în proiectul estimat iniţial şi nici în contractul iniţial de parteneriat public-privat şi care au devenit necesare, ca urmare a unei situaţii neprevăzute, pentru execuţia lucrării sau serviciilor descrise de acestea, cu condiţia atribuirii contractului investitorului privat care a contractat respectiva lucrare sau serviciu”, se arată în noua variantă a legii parteneriatului public-privat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639262-11-21
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...