2019-02-23 13:02


Olguța Vasilescu, ANUNȚ despre proiectulul așteptat de sute de mii de tineri din România

 |  15:27
Olguța Vasilescu, ANUNȚ despre proiectulul așteptat de sute de mii de tineri din România

Proiectul noncompetitiv INTESPO - Înregistrarea tinerilor în Evidențele Serviciului Public de Ocupare, prin care se vor aloca peste 47 de milioane de euro, fonduri europene, pentru sprijinirea tinerilor inactivi să intre pe piața muncii, a fost aprobat de Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Capital Uman (POCU), informează, vineri, Ministerul Muncii și Justiției Sociale.

Conform sursei citate, proiectul este menit să crească numărul de tineri inactivi NEETs (Not in Education, Employment or Training) înregistrați la Serviciul Public de Ocupare (SPO), precum și identificarea altor cel puțin 200.000 de tineri NEEts inactivi, cu vârsta cuprinsă între 16-24 de ani, neînregistrați la SPO.

Categoria de tineri NEETs include tineri care nu au reușit să se integreze pe piața muncii din diverse motive (lipsa oportunităților de ocupare, lipsa competențelor cerute pe piața muncii etc.) și care nu sunt cuprinși în programe de educație sau formare."În cadrul proiectului, sunt vizați în special tinerii cu nivel scăzut de competențe și care au dificultăți în a se integra social. Din totalul celor care vor fi identificați, cel puțin 160.000 vor fi înregistrați la SPO și vor beneficia de informare și consiliere profesională, inclusiv de profilare, iar după această etapă vor fi îndrumați către măsura activă de care au nevoie sau către alte servicii (Programul Național Șansa a doua — Ministerul Educației Naționale, servicii de asistență socială)", se menționează în comunicatul citat de stiripesurse.ro.Conform documentului, identificarea tinerilor NEEts inactivi este necesară deoarece majoritatea acestora nu are acces la informații și nu știe să le caute. În prezent, ei nu vin din proprie inițiativă către SPO, în vederea înregistrării, însă experiența proiectelor deja derulate arată că apropierea de ei este fundamentală pentru atragerea lor în orice programe viitoare, întrucât anulează și blocajul generat de mijloacele financiare reduse sau inexistente pentru mulți dintre ei, necesare pentru a ajunge la SPO."Proiectul noncompetitiv Intespo introduce managementul de caz ca metodă de lucru cu tinerii NEETs, care presupune un proces de interacțiune în cadrul rețelei de servicii (de asistență sociala, educație, ocupare) prin care se asigură faptul că beneficiarii primesc serviciile de care au nevoie într-o formă de sprijin eficace și eficientă. Această metodă oferă servicii personalizate, prin care serviciile publice evaluează nevoile beneficiarului în colaborare cu el, evaluează, monitorizează și susține beneficiarul pentru a accesa servicii sociale care să răspundă acestor nevoi", conform Ministerului Muncii.Din perspectiva managementului de caz, proiectul va contribui la: introducerea managementului de caz ca metodă de lucru cu tinerii NEETs, calibrată în funcție de categoria în care tânărul se încadrează din perspectiva profilării (de la ușor angajabil până la foarte greu angajabil); procesul de monitorizare a evoluției tânărului atât pe parcursul, cât și după implicarea într-un program de măsuri active; instituirea unei rețele de sprijin, la nivel local, care să susțină implementarea modelului de intervenție bazat pe managementul de caz, în special pentru tinerii care nu sunt interesați să se înregistreze singuri sau nu pot (din diferite cauze) să își găsească și să își mențină un loc de muncă.

Potrivit Ministerului, proiectul își propune să 'revitalizeze' rețeaua de sprijin pe care SPO o are deja împreună cu autoritățile publice locale sau să propună noi modelele/protocoale de colaborare, inclusiv prin activarea voluntariatului la nivelul comunității respective, în procesul de identificare, mobilizare și înregistrare a tinerilor NEETs."În acest context va exista o colaborare strânsă între SPO și autoritățile locale, servicii de asistență, școală, servicii medicale, mediatori comunitari, poliție, biserică, ONG-uri implicate în activități destinate tinerilor și / sau asistenței sociale comunitare etc. De asemenea, proiectul încurajează și implicarea partenerilor sociali (patronate și sindicate), astfel încât oferta de pachete de măsuri active personalizate să se concretizeze în ocuparea unui loc de muncă", mai menționează Ministerul Muncii.Proiectul are o durată de implementare este de 48 luni și un buget de 213.636.395,25 de lei (47.474.754,5 de euro).


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2017-08-11

TAGURI: olguta vasilescu, proiect, tineri, romania, intespo
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


FOST CONSTANTEAN
14 Aug 2017

Partea cu tinerii este sensibila. Populatia inactiva din Ro. reprezinta 25%; extraordinar de mult; dar acest lucru se datoreaza politicilor de plata a nemuncii; asistati sociali, tiganii supebogati cu palate masini foarte scumpe kg de aur, etc. falsilor bolnavi, coruptia la nivel jos care creaza premizele legale de mascare a acestor ajutoare. Este politica lansata de Iliescu, continuata de toti cum s-au numit la conducere. Oamenii cinstiti au imigrat (si eu), in alte tari si muncest cinstit in legislatii corecte si apreciati. Problema este ca suntem dupa Siria tara cu cei mai multi emigranti datorita lor; acum ei au nevoie de forta de munca calificata nu contrafacuta de politicile scolare de interes. Nu mai au cine sa le plateasca taxele si nu pot onara minciunile din campanie, dar mai important nu mai au din ce fura. Un sprijin de nadejde la furat au si de la biserica (clerul supebogat) care profita de incultura oamenilor. Suntem deja in sec. XXI si am ramas la nivelul sec. XII. Vor venii imigrantii cu cultura sabiei si alta religie dar nu sa munceasca ci sa devina stapani; se va vedea, caci Europa e in pragul dezintegrarii. Pacat. Iar la noi ne-o facem singur cu acesti penali si specialisti; vezi madama de mai sus.
CURIOSUL
18 Aug 2017

DA VREM SI NOI ROMANII DIN AFARA TURMEI DE OI CAPIATE SA STIM DE CE SI CAND A PLECAT FIICA LUI CIORBEA IN SUA SI DE UNDE ARE EA 14 MILIOANE DE DOLARI IN CONT. ESTE CORECT CA CEI CARE ISI TRIMIT COPII SA LOCUIASCA IN STRAINATATE SA FACA POLITICA IN RO PENTRU A SE IMBOGATI PRECUM, CIORBEA, VIDEANU, VANGHELIE, PRIGOANA, ETC ??????.............
Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...