2017-01-18 12:33

ECONOMIE


Oltchim a înaintat o ofertă pentru cumpărarea rafinăriei Arpechim

 |  15:56
Oltchim a înaintat o ofertă pentru cumpărarea rafinăriei Arpechim

Combinatul chimic Oltchim din Râmnicu Vâlceaa anunţat vineri că a înaintat o ofertă, pe 25 mai, celei mai mari companii dinRomânia, OMV Petrom SA, privind cumpărarea instalaţiilor rafinărieiArpechim-Piteşti, în baza unui Memorandum aprobat de Guvern. "Pe duratanegocierilor, până la transferul de proprietate, SC Oltchim SA a solicitatîncheierea unui contract de închiriere a instalaţiilor rafinăriei în temeiulcăruia Oltchim să poată începe operarea acestora în cel mai scurt timpposibil", se arată într-un comunicat al Oltchim, citat de NewsIn.

Oficialii combinatului chimic spun că acestdemers are în vedere consolidarea integrării fluxurilor tehnologice şicreşterea gradului de rentabilitate a companiei. "Începând cu lunanoiembrie 2008, Oltchim funcţionează la capacitate redusă din cauza opririiactivităţii de petrochimie. În acest context, a fost necesar ca societatea săachiziţioneze instalaţiile aferente activităţii de petrochimie de la Arpechim-Piteşti,operaţiune finalizată în ianuarie 2010", mai informează comunicatul.

Directorul general alcombinatului,ConstantinRoibu, spune căOltchim este uncombinat care consumă anual sute demii de tone de materii prime, iar securizarera acestora este esenţială pentrufuncţionarea optimă şi fără întreruperi a instalaţiilor.

Unitatea Arpechim a fost pusă în funcţiune în1966 şia fost gândită ca un complex petrochimic, care urma să funcţionezealături de Oltchim, aceste două platforme industriale fiind conectate princonducte de transport al materiilor prime, precum şi printr-o puternicăinfrastructură care asigură schimbul de produse între cele douăunităţi.

OMV Petrom SA a anunţat la 24 martie2011decizia de oprire definitivă a rafinăriei Arpechim. ReprezentanţiiOltchim spun căacest eveniment ar putea avea un impact negativ asupraactivităţii Oltchim, prin neasigurarea materilor prime necesare instalaţiilordin petrochimie.

Situată într-o arie industrială din sudul României,în apropiere de Piteşti, Arpechim are o capacitate nominală de circa 3,5milioane tone/an. Arpechim a fost iniţial proiectată ca parte a unui complexpetrochimic; prima instalaţie a fost inaugurată în 1964, iar în 1971 rafinăriaa fost integrată cu complexul petrochimic.

Instalaţiile de petrochimie de la Arpechim aufost închise din toamna lui 2008. Combinatul chimic Oltchim din Râmnicu Vâlceaa finalizat, la 18 decembrie 2009, negocierile cu producătorul de ţiţei şi gazePetrom, căruia i-a achitat 13 milioane de euro pentru transferul activităţilorpetrochimice din cadrul Arpechim, iar datoriile istorice de 112,4 milioane leiau fost reeşalonate pentru o perioadă de trei ani.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-03-28Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image