2017-01-19 00:36

ECONOMIE


Operatorii de turism cer anularea impozitării tichetelor de vacanţă

 |  19:22
Operatorii de turism cer anularea impozitării tichetelor de vacanţă
Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism dinRomânia (ANAT) solicită autorităţiloranularea impozitării tichetelor de vacanţă, precum şi introducerea acordării detichete de vacanţă în locul primelor de vacanţă, care ar putea fi acordate şide instituţiile statului.

Legea tichetelor de vacanţă a fost promovată deMinisterul Turismului la începutul anului 2009, ca principală măsură anticrizăde susţinere a turismului românesc, fiind salutată de toate asociaţiilepatronale şi profesionale importante din turism. Însă,reprezentanţii ANATspun că, din păcate, introducerea impozitării tichetelor de vacanţă, la uninterval foarte scurt de la demarareaproiectului, a dat o lovitură majorăunei idei excepţionale pentru turismul românesc, dar care era încă în faza deimplementare.

Oficialii ANAT spun căavantajele majore pe care leautichetele de vacanţă, ca instrument de stimulare a călătoriilor înRomânia,sunt:acordarea posibilităţii angajatului de a-şi alegesingur destinaţia/hotelul şi serviciile, prin intermediul tichetelor devacanţă, fără a mai fi dirijat spre un operator sau altul,dar şireducerea evaziunii fiscale în turism prin aceea că decontarea tichetelor devacanţă se realizează prin mijloace de plată bancare.

De asemenea, tichetele de vacanţă ar determina şi motivaangajatorii de a acorda beneficii angajaţilor, în condiţiile în care acesteaerau scutite de impozite atât la angajator, cât şi la angajat, în timpceangajaţiiar petrece efectiv cel puţin o vacanţă pe an, cu scop derefacere a capacităţii de muncă şi efecte certe în creşterea gradului desănătate a populaţiei.

Totodată, în opinia reprezentanţilor patronatului dinturism, aceste tichete ardetermina angajaţii să aleagădestinaţii înRomânia şi să susţină prin această modalitate încasările turistice aleunităţilor româneşti, cu efecte în creşterea taxelor şi impozitelor furnizatede sectorul turism.

Alte avantaje pe care le-ar aduce tichetele de vacanţăsunt că arsusţine creşterea turismului românesc, ceea ce va determinadezvoltarea imediată a industriilor pe orizontală, cu efecte suplimentare întaxe şi impozite, "care vor deveni sursa pentru bugetul statului".

"Pe fondul creşterii inerente a cererii pentruvacanţe externe, aceste tichete ce acoperă destinaţiile interne, sunt un factorde echilibrare a balanţei turismului, cu atât mai mult cu cât majoritateabeneficiarilor de tichete de vacanţă nu îşi permit călătorii în străinătate",afirmă oficialii ANAT.

Potrivit acestora,în prima parte a aplicării legiitichetelor de vacanţă au existat mai multe instituţii de statdecâtprivate care au acordat astfel de beneficii angajaţilor. Începând cuanul 2010 însă, tichetele de vacanţă au început să fie acordate şi de unelecompanii private, pe măsură ceconceptul şi legislaţia au început să fie cunoscute.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-07-17Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image