Ordin ANRE: Scăpăm de infringement exportând gaze
2018-08-19 16:30


Ordin ANRE: Scăpăm de infringement exportând gaze

 |  21:00
Ordin ANRE: Scăpăm de infringement exportând gaze

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a stabilit regulile după care se vor consuma gazele naturale în România. Noile norme trebuie să ţină seama de implicaţiile graficului de liberalizare a preţurilor la gaze, dar şi de impunerile legislaţiei comunitare. Ordinul creează premisele legale pentru exportul de gaze, pentru că, fizic, este aproape imposibil acum. Comisia Europeană a deschis o procedură de infringement împotriva ţării noastre tocmai pentru încălcarea acestui drept, de export de gaze naturale.

Ordinul nr. 15/2013 privind valorificarea cantităţilor de gaze naturale pe piaţa internă şi modalitatea de stabilire/avizare a structurilor amestecului de gaze naturale vine să înlocuiască un alt ordin similar, dar care producea efecte pentru preţ fix la gazele destinate populaţie. Prevederile ordinului sunt aplicabile până cel mai târziu la 31 decembrie 2015.

În condiţiile în care a început aplicarea unui program de liberalizare a preţurilor, diferit pentru populaţie şi industrie, ANRE va avea ca responsabilitate stabilirea „coşului de gaze” (n.r. – gaze din import şi din producţia naţională) pentru consumatorii casnici, „astfel încât să se asigure suportabilitatea costurilor legate de factura energetică”. Responsabilitatea ANRE va fi extrem de mare, având în vedere că trebuie să găsească un echilibru între posibilităţile populaţiei de plăti gazele şi acoperirea costurilor furnizorilor şi distribuitorilor.

Una dintre cele mai dure prevederi introduse prin acest ordin se referă la furnizorii, distribuitorii şi clienţii eligibili de gaze naturale. Aceştia „au obligaţia fermă de a contracta şi de a obţine nominalizările cantitative din import, pentru acoperirea necesarului de consum”, pe care şi l-au asumat. Scopul este de asigura siguranţa sistemului naţional de gaze. În anii trecuţi, s-au înregistrat disfuncţionalităţi din cauză că furnizorii nu au cumpărat din import şi nu a înmagazinat suficient gaz, ca să îşi crească profiturile.

Scăpăm de infringement

ANRE precizează că acest ordin are şi menirea de a închide procedura de infringement declanşată de Comisia Europeană în noiembrie 2012. La acea vreme, s-a considerat că România nu respectă normele comune pentru piaţa internă în sectorul gazelor naturale, potrivit cărora „între statele membre UE sunt interzise restricţiile cantitative la export, precum şi orice măsuri cu efect echivalent”, se arată într-un comunicat al ANRE. Documentul precizează că „prin această reglementare s-a introdus posibilitatea exportului (fizic sau comercial) de gaze naturale din România către alte ţări UE, posibilitate condiţionată de necesitatea existenţei unor puncte de interconectare fizice între sistemele naţionale de transport ale acestor ţări”.

Ordinul ANRE nu exclude şi nu interzice schimburile cantitative de gaze naturale (comerciale sau fizice) cu alte țări din afara spațiului comunitar, inclusiv cu Republica Moldova, aceste schimburi putând fi realizate numai în situația existenței interconectărilor fizice între sistemele de transport, completează comunicatul.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639874-10-20

TAGURI: ANRE, export, gaze naturale, populatie, factura, infringement

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


Apa Nova

loading...