2017-01-20 07:59

ECONOMIE


Orhideea Gardens n-a plătit nici un leu pentru hotelul Astoria. Curtea de Conturi va sesiza Parchetul

 |  19:09
Orhideea Gardens n-a plătit nici un leu pentru hotelul Astoria. Curtea de Conturi va sesiza Parchetul
După vânzarea abuzivă ahotelului Astoria şi falimentarea complexului de la Snagov, şefii SocietăţiiFeroviare de Turism (SFT) se pregătesc să vândă activele rămase pe bandărulantă.

Chiar dacă ministrul Boagiu a dispus rebranşareaComplexulului Astoria Snagov la electricitate (n.n., după ce directorul SFT,Alexandru Dumitrescu, îl închisese, în urmă cu două luni), acesta a refuzat să executeordinul conducerii Ministerului Transporturilor. Mai mult, şeful SFT - numit deBoagiu în funcţie la începutul anului - nua dorit să ne precizeze dacă există pericolul executării silite a activelor SFTpentru datorii de peste un milion de euro. În loc să ne explice situaţiahotelului Astoria şi a datoriilor SFT, Alexandru Dumitrescu ne-a transmis că seexceptează de la accesul liber al cetăţenilor la informaţiile privind activităţilecomerciale sau financiare, dacă publicarea acestora aduce atingere principiuluiconcurenţei loiale.

Hotelul Astoria va fi închiriat unuituroperator

Ştiaţi că hotel Astoria, executat pentru odatorie de aproape 17.000 de euro, a fost cedat gratuit firmei OrhideeaGardens? În vara anului 2008, când societatea de avocatură Sfârâială şiAsociaţii a fost implicată în licitaţia pentru vânzarea hotelului Astoria, firmaimobiliară Orhideea Gardens a plătit 2,5 milioane de euro pentru imobilul delângă Gara de Nord. După ce executorul judecătoresc a distribuit sumele cătreANAF sau alte firme private la care SFT avea datorii, la dispoziţia foştilorproprietari ai hotelului Astoria au rămas aproximativ 2 milioane de euro. Înloc să încaseze banii din vânzarea hotelului Astoria, fosta conducere a SFT a lăsatbanii în cont, iar Orhideea Gardens i-a retras la un moment dat, invocânddatorii ale SFT în contul chiriei pentru spaţiile ocupate din hotel.

Inspectorii Curţii de Conturi, în urmacontrolului privind exerciţiul financiar din perioada 2007-2009, trag larăspundere fosta conducere a SFT pentru suma de aproximativ 2 milioane de euro.“Orhideea Gardens, nou proprietaral hotelului Astoria, a cerut, în 2008 şi 2009, o chirie de 10.000 de euro pezi de la SFT. Conducerea SFT nu a plătit chiria şi nici nu a luat cei aproape 2milioane de euro. După o perioadă de timp, Orhideea Gardens a retras banii dincont. Acum, Orhideea Gardens urmează să execute conturile SFT pentru o datoriede aproape un milioan de euro”, ne-au explicat surse ministeriale.

De partea cealaltă,Dragoş Penka, reprezentantul firmei Orhideea Gardens, ne-a explicat că SocietateaFeroviară de Turism are conturile blocate. “Fosta conducere a SFT a plătit o parte din chirie. Maiavem de recuperat bani de la SFT, aşteptăm să le executăm conturile. Hotelul Astoriava fi închiriat unui turoperator”, ne-a spus Penka.

CSM, sesizat cu manipularea programului Ecrisde repartizare aleatorie a dosarelor

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) afost sesizat despre manipularea programului Ecris de repartizare aleatorie adosarelor către judecători, societatea Orhideea Gardens susţinând că prinanumite persoane "recrutate şi care ocupă poziţii de magistrat"determină soluţia în litigii de interes. "În dosarele în care se doreştepronunţarea unei anumite soluţii, se cunoaşte şi se determină, fie de laînceput, de la repartizarea aşa-zis aleatorie a dosarului, fie de pe parcurs,prin schimbarea componentei completului care intră în dosar,magistratul/magistraţii care urmează să pronunţe soluţia. În momentul de faţă,confirmându-se ceea ce a mai relatat şi presa, a semnalat chiar şi ministrul justiţiei,Cătălin Marian Predoiu - vă prezentăm o situaţie concretă, de natură săsporească un deficit de imagine al Justiţiei din România", se arată însesizarea adresată de reprezentanţii societăţii Orhideea Gardens către CSM, din6 februarie.

În 8 ianuarie 2009, ministrul justiţiei,Cătălin Predoiu, declara că are informaţii că sistemul informatic integrat dela instanţe Ecris, care repartizează aleatoriu dosarele, este manipulat pentrua fi distribuite cauzele la anumiţi magistraţi.

Societatea Orhideea Gardens a intrat, în urmăcu un an, în posesia hotelului Astoria din Capitală, la doi ani după ceSocietatea Feroviară de Turism (SFT) CFR SA l-a pierdut în instanţă pentru odatorie de 17.500 de euro. SC Orhideea Gardens arată în sesizarea către CSM căîn toate dosarele care s-au format în legătură cu hotelul Astoria, a intrat laTribunalul Bucureşti, magistratul Florica Lazăr, şi, după ce a făcut plângerepenală împotriva acesteia, toate cauzele au fost transferate unor completeprezidate de magistratul Laura Olteanu. "Ceea ce este şi mai interesanteste faptul că Olteanu Laura nici nu este judecător la Tribunalul Bucureşti, cila Tribunalul Ilfov. Face parte dintr-un număr de 18 judecători, nou-aduşi laTribunalul Bucureşti, care cu toate că sunt în organigrama Tribunalului Ilfov,judecă în dosarele şi completele Tribunalului Bucureşti, într-o repartizare înfuncţie de importanţa şi interesele din anumite cauze", se arată în actulcitat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-02-04Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image