2017-01-16 15:03

ECONOMIE


Oxford Economics revine asupra estimărilor anterioare. Economia României va creşte în 2011, dar “marginal”

 |  18:22

Oxford Economicsanticipează căeconomiaRomâniei va creşte "marginal" înacest an cu 0,1%, revenind asupra estimărilor anterioare care presupuneau ocontracţie de 1%, însă principalul factor de creştere, exporturile, reprezintăîn acelaşi timp o vulnerabilitate.

"Principalulfactor de creştere continuă să fie exporturile (...), dar România rămâne astfelvulnerabilă dacă cererea din UE scade", se arată într-o analiză a OxfordEconomics.

Dealtfel, economia zoneieuroare o dinamică în două viteze în aceastăperioadă, cu performanţe solide în statele care au o situaţie mai bună, în timpce ţările "de la periferie", cu datorii mari şi deficite bugetare ridicate,continuă să se confrunte cu o activitate economică slabă şi şomaj ridicat.

Totuşi,Germania şi Franţa, cele mai marieconomiidin zona euro, auînregistrat o încetinire a creşterii în ultimele două trimestre ale anuluitrecut, după cifre neaşteptat de bune în trimestrul al doilea.

OxfordEconomics notează că, deşi creşterea economică va continua să fie slabă înRomânia în acest an, consolidarea fiscală este de o importanţă fundamentalăpentru aasigurao revenire de durată a economiei.

Astfel,instituţiaanticipează o creştere economică de numai 0,1% în acest an în România, datoratăîn principal exporturilor (plus 7%) şi producţiei industriale (5,2%). FMI şiGuvernul anticipează în acelaşi timp o creştere reală a PIB de 1,5%.

Anulviitor arată însă mult mai bine pentru România în viziunea Oxford Economics, cuun avans de 4,8% al PIB, după revenirea consumului privat, investiţiilor şi aconsumului public şi menţinerea performanţelor pozitive ale exporturilor şiindustriei.

Înurmă cu aproximativ trei luni, Oxford Economics prezentau o analiză conformcăreia “economiaRomâniei va scădea şi anul viitor, cu 1%, deşi PIB arputea să crească începând cu trimestrul al doilea, iar riscurile politice vorpersista”.

Înanaliza precedentă se mai spunea că "incertitudinile continuă săinfluenţeze perspectivele economice, iar cei mairecenţi indicatoriconfirmă că procesul de contracţie s-a reluat în a doua jumătate a acestui an.Nu anticipăm ca PIB-ul să revină pe creştere până în trimestrul al doilea din2011".


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-05-19Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image