2018-12-15 20:30


Pădurea 2012

 |  19:04
Pădurea 2012

Regia Naţională a Pădurilor (RNP) Romsilva a programat, pentru 2012, recoltarea unui volum de masă lemnoasă de 9,9 milioane de metri cubi (mc) din pădurile statului, în condiţiile în care volumul maxim admis de lege pentru recoltare este de 13 milioane mc, se arată într-un comunicat de presă al Romsilva. Recoltarea de masă lemnoasă din pădurile statului depinde în mare măsură de acţiunea de retrocedare a pădurilor, precizează comunicatul.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 46/2008 - Codul Silvic, volumul maxim de lemn ce se poate recolta anual din păduri nu poate depăşi posibilitatea anuală stabilită prin amenajamentele silvice. Această posibilitate anuală poate fi depăşită, prin excepţie, cu volumul de lemn nerecoltat în anii anteriori de aplicare a amenajamentelor sau în cazul unor arborete puternic afectate de calamităţi naturale - doborâturi şi rupturi de arbori.

Pentru anul 2011, Codul silvic admite recoltarea din pădurile statului a unui volum maxim de 13,5 milioane mc masă lemnoasă, iar programul stabilit de regie este de numai 9,806 milioane mc. În primele 9 luni ale anului Romsilva a exploatat 6,941 milioane metri cubi, dar estimează că programul stabilit va fi realizat integral până la sfârşitul anului. “În acel moment se se va determina cu exactitate şi structura lemnului recoltat pe specii şi categorii de produse”, precizează Romsilva.

Din pădurile aflate în proprietatea publică a statului şi în administrarea RNP - Romsilva nu s-a exploatat integral în niciun an volumul maxim admis de lege, astfel încât există rezerve semnificative de posibilitate pentru anii următori. Cauzele acestei situaţii se datorează lipsei accesibilităţii în unele bazine forestiere, dar şi a capacităţilor tehnico-economice de exploatare în unele zone, precum şi din cauza litigiilor privind retrocedarea unor păduri. Nu în ultimul rând, exploatrea de masă lemnoasă depinde de piaţa diferitelor sortimente de lemn.

În anul 2010, volumul maxim admis de Codul silvic pentru exploatare din pădurile statului a fost de 17,3 milioane mc. Regia şi-a programat pentru recoltare un volum de numai 9,989 milioane mc, din care s-au exploatat până la finele anului 9,521 milioane mc.

În privinţa tăierilor ilegale de arbori în pădurile statului administrate de regie, volumul acestora a fost în anul 2010 de 49.306 mc. Din acest volum, 24.233 mc (49%) nu a fost justificat cu documente de personalul silvic şi s-a imputat acestuia, diferenţa de 25.073 mc (51%) făcând obiectul unor dosare penale sau amenzi. În anul 2011, pe primele 9 luni, volumul tăiat ilegal din pădurile statului este de 39.244 mc, situaţia fiind comparabilă cu cea din 2010.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639262-12-15

TAGURI: Regia Nationala a Padurilor, Romsilva, RNP
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...