2018-12-18 21:20


UPDATE: Bursa de la Bucureşti are cea mai abruptă scădere din Europa

 |  12:42
UPDATE: Bursa de la Bucureşti are cea mai abruptă scădere din Europa

Bursa de la Bucureşti era în cădere cu 11,69% la ora 12:30, înregistrând cea mai abruptă corecţie din Europa, în timp ce pieţele din Europa Centrală şi de Est suferă şi ele pierderi masive, pe fondul turbulenţelor globale.

Căderea bursei de la Bucureşti a fost generată de corecţiile puternice înregistrate de bursa americană şi pieţele europene. Investitorii se tem că economia globală va intra din nou în recesiune şi vând agresiv. Marile burse europene sunt în scădere cu până la 4%, după ce dimineaţă au deschis în creştere.

Toţii indicii de la BVB afişează scăderi drastice, după ce luni piaţa a închis tot în coborâre, cu 7,41%, şi a pierdut 1,6 miliarde de euro la capitalizare.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 11,61% la ora 12;30, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 13,66% sub referinţă.

Indicele extins, BET-XT, se situa cu 12,38% sub nivelul de luni.

"Panica a cuprins astăzi toata piaţa din cauza scăderilor puternice înregistrate pe pieţele externe. Dacă dimineaţă se observau mici tentative de revenire a pieţei, pe măsură ce au început corecţiile pe pieţele vest-europene şi investitorii nostrii au început să vândă agresiv. Nu au mai ţinut cont de preţurile la care vând, influenţaţi puternic şi de volatilitatea pieţelor internaţionale, unde, de exemplu, indicele DAX a crescut în deschidere cu până 2% după are s-a prăbşit cu 7%", a declarat directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest, Mihai Mureşian, citat de Mediafax.

Căderea cotaţiilor este însoţită de creşterea volumelor de acţiuni tranzacţionate, rulajul Bursei ajungând la 83,58 milioane lei (19,69 milioane euro).

"Este panică, iar scăderile sunt amplificate de lipsa investitorilor pe termen lung, care ar putea să intre la cumpărare şi astfel să tempereze corecţiile. Retailul vinde şi iese de pe cumpărare, iar instituţionalii străini care vor să iasă din piaţă nu mai au cui să vândă şi de aici rezultă un declin mult mai sever decât pe bursele mari, unde retailul are o parte mai mică în ponderea structurii de investitori", a afirmat directorul general al BT Securities, Rareş Nilaş.

Directorul general adjunct al firmei de brokeraj IFB Finwest, Octavian Molnar, spune că se aşteaptă la veşti şi mai proaste.

"Cred că urmează să se mai anunţe ceva cu impact negativ, ori încă o agenţie urmează să confirme reducerea ratingul S&P dat pentru SUA, ori va fi redus ratingul altei ţări. Nu ştiu ce este, văd doar că este panică şi toată lumea vinde. Nu mai sunt în piaţă nici cei care ieri şi vineri mai intrau la cumpărare. Ies şi aşteaptă să vadă ce urmează. Ştirea va veni sigur de pe extern, pentru că dimineaţa Europa a fost pe verde, iar apoi brusc a trecut pe scădere, şi destul de mare", a spus Molnar.

Cele mai tranzacţionate erau acţiunile Fondului Proprietatea (FP), a căror cotaţie era în scădere cu 10,82%, la 0,4014 lei. Minimul zilei a fost de 0,395 lei, care reprezintă şi cel mic nivel de la listare. Jucătorii au tranzacţionat acţiuni FP de 51,11 milioane lei.

BVB a extins până la -25% limita inferioară de variaţie pentru acţiunile SIF Oltenia (SIF5), SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SSIF Broker (BRK). A.M.

Acţiunile cotate la Bursa de Valori Bucureşti şi-au accelerat scăderea, într-o piaţă cu lichiditate crescută şi dominată de panică, astfel că la ora 12:00 indicele general, BET-C, era cu 11,02% sub închiderea de luni, iar indicele SIF-urilor şi al acţiunilor Fondului Proprieatea era în cădere cu 13%.

După primele două oră de tranzacţionare la BVB, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 11,23%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 12,07% sub referinţă.  Indicele extins, BET-XT, se plasa cu 11,58% sub nivelul de luni. Amplificarea corecţiilor a fost însoţită de creşterea volumelor de acţiuni tranzacţionate. Rulajul Bursei era de 66,5 milioane lei (15,67 milioane euro) la ora 12:00. Cele mai tranzacţionate erau acţiunile Fondului Proprietatea, a căror cotaţie a picat cu 11,13%, la 0,4 lei, cel mic nivel de la listare. Jucătorii au tranzacţionat acţiuni FP de 42,34 milioane lei. Titlurile SIF sunt şi ele în cădere, cu procentaje cuprinse între 12,7% şi 14,96%.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-03-04
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...