2017-01-20 13:56

ECONOMIE


Parizerul devine salam de lux. Preţurile alimentelor vor creşte din nou, cu 10%, până în vară

 |  17:40
Parizerul devine salam de lux. Preţurile alimentelor vor creşte din nou, cu 10%,  până în vară

Dublarea preţurilor cerealelor, de lasfârşitul anului trecut, afectează preţul la raft al produselor din carne şi alalimentelor procesate. În umătoarele luni, alimentele se vor scumpi în medie cupână la 10%, apreciază specialiştii. Această tendinţă urmează piaţa europeană,unde preţul cărnii s-a majorat în ultima vreme cu 20%. În schimb, preţurile la pâine,ulei, zahăr, fructe şi legume se vor menţine sau chiar vor scădea cu până la 4%datorită apropierii sezonului de recoltare a materiei prime.

Preţurilealimentelor nu vor mai reveni la nivelul de la începutul anului 2010, din cauzaliberalizării pieţei energiei şi a dublării costului cerealelor. “Anul trecut, în toamnă, preţulcerealelor s-a dublat. Primul impact l-a avut la pâine şi la produsele depanificaţie. Din primăvară, s-a oprit acest impact. Pentru fructe şi legume, preţurilese vor plafona sau vor scădea cu până la 4%, fiindcă vine perioada caldă. Şi preţurile la ouă, lapte şi produse lactatevor stagna. În ultimele patru luni, preţul la carne a crescut cu aproape 20%. Astaînseamnă pentru produsul finit o creştere între 5 şi 10%. Problema este că nuştim ce se mai poate întâmpla pe plan internaţional, ce război mai poate începesau ce conflicte mai apar. Creşterea preţului pentru cereale a fost speculativă.În funcţie de recolta din acest an vom vedea dacă vor mai avea loc creşteri depreţuri la grâu”, ne-a declaratpreşedintele Romalimenta, Sorin Minea. Potrivit acestuia, crescătorii de bovineşi porcine au mai avut în stoc furaje ieftine. “Guvernul nu are ce să facă pentrustoparea creşterii preţurilor la alimente. În ultimii doi ani, preţurile preparatelordin carne sunt singurele care nu au crescut, tarifele materiei prime conduc lao creştere a preţului final. În România, este o problemă foarte mare cu producţiamateriei prime pentru procesarea alimentelor. Tarifele alimentelor procesatedepind de preţul european al materiei prime importată de procesatori”, ne-a explicat Minea.

Romalimenta: “Se poate vorbi de o reducere a TVA laalimente din toamnă

PreşedinteleRomalimenta ne-a mai declaratcă reducerea treptată a TVA la alimente arputea fi aplicată din toamnă. “Se va puteavorbi de o reducere a TVA la alimente din toamnă.Guvernanţii au făcut o greşeală fabuloasă prin majorarea TVA, aţi văzut cum ainfluenţat inflaţia. Este foarte greu să reducă valoarea TVA, această taxă esteprotejată de mediul politic. Se face lobby pentru menţinerea acestei taxe, vădaţi seama cât ar pierde cei care au dat şpagă pentru menţinerea TVA la acest nivel? Putem vorbi de o reglare cândpiaţa neagră din industria alimentară are preţuri mai mari decât piaţa albă?”, a întrebat Sorin Minea.

Rădulescu: “În UE, TVA este 5% sau, înunele cazuri, zero”

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii,Adrian Rădulescu, a explicat majorările de preţuri la alimente prin scumpireacerealelor pe plan internaţional. „Cerealele, pentru prima dată după 20 de ani,au avut o creştere extraordinară de preţuri. Discutăm de 120-130 de euro petonă şi, la un moment dat, am ajuns la 260 de euro pe tonă. Dacă luăm deexemplu porcul, hrănirea durează cam şase luni, deci ceea ce a început hrănireaîn decembrie vom avea la sfâşitul lunii mai o creştere, care înseamnă influenţacerealelor în preţul cărnii”, a spus Rădulescu, citat de Mediafax. El a afirmatcă nu se poate vorbi de preţuri la produse alimentare comparabile cu preţurilede import, pentru că în Uniunea Europeană TVA este 5% sau, în unele cazuri,zero. „După părerea mea, ne mai trebuie 4-5 ani până să ajungem să echilibrămceea ce înseamnă producţia eficientă în România cu ceea ce se întâmplă înUniunea Europeană”, a estimat secretarul de stat. Banca Naţională a României arevizuit, săptămâna trecută, în urcare prognoza de inflaţie pentru 2011, de la3,6% la 5,1%, şi aşteptările pentru anul viitor de la 3,2% la 3,6%. Potrivitguvernatorului BNR, Mugur Isărescu, România are a doua cea mai mare creştere apreţurilor de consum, după Bulgaria, dintr-o listă cu şapte ţări fostecomuniste. Ponderea mărfurilor alimentare în coşul de produse şi servicii pebaza căruia se calculează inflaţia, de 33%, este de departe cea mai ridicată,deşi populaţia nu consumă neapărat mai mult decât în alte ţări. În luna martie,mărfurile alimentare s-au scumpit cu 1,17% faţă de februarie şi cu 4,12%comparativ cu decembrie 2010. De la începutul anului, scumpiri de peste 10% aufost înregistrate la legume şi conserve de legume (19,2%), în special pentrucartofi (24,7%), fructe proaspete (12,56%) şi zahăr (11,98%).


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-08-20Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image