2018-12-18 15:14


Patronatele din transporturile rutiere acuză ASF că recurge la înșelăciuni în stabilirea tarifelor RCA

 |  10:36
Patronatele din transporturile rutiere acuză ASF că recurge la înșelăciuni în stabilirea tarifelor RCA

Patronatele din transporturile rutiere acuză Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) că ''recurge din nou la înșelăciuni" în stabilirea tarifelor RCA. Mai exact, sursa citată susţine că ASF scoate din formula de calcul a primei maxime RCA marja de profit și adaugă un coeficient "cu o definiție ambiguă".

Transportatorii precizează că aplicarea OUG cu alte efecte decât cele de plafonare a tarifelor RCA la valori maximale pentru o perioadă minimă de 6 luni în scopul deblocării accesului la piața transportului rutier va conduce la escaladarea protestelor naționale în cel mai scurt timp.

Potrivit unui comunicat de presă semnat de UNTRR, FORT, APULUM, APTE 2002, ASF "recurge din nou la tertipuri" în stabilirea tarifelor RCA aplicabile pe perioada de plafonare de 6 luni conform prevederilor OUG 54/2016.

"După ce la întâlnirea avută săptămâna trecută cu transportatorii rutieri, ASF a prezentat modalitatea de calcul a tarifului de primă maxim, acceptată de ambele părți, în proiectul de normă aprobat de Consiliul ASF a fost inclus un nou termen 'Delta', cu o definiție ambiguă, de neînțeles, susceptibil pentru creșterea tarifului în mod necontrolabil. Încă o dată se dovedește că ASF nu este un partener serios de discuții și folosește stratageme incorecte prin care calculează tarifele în favoarea asiguratorilor adâncind criza din piața RCA", precizează sursa citată.

Transportatorii solicită ca OUG 54/2016 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terțelor persoane prin accidente de vehicule și tramvaie să fie aplicată urgent în forma publicată în Monitorul Oficial.

"Deși în ultima discuție avută cu conducerea ASF în data de 15 septembrie a.c. aceasta s-a angajat la abordarea problemei tarifelor maximale cu o totală transparență față de transportatori, practicile rămân aceleași, se perpetuează atitudinea de protejare a intereselor asiguratorilor în dauna clienților asigurați", susţin organizațiile patronale.

UNTRR, FORT, APULUM și APTE 2002 au mai menţionat că este mult mai util ca Legislativul să își concentreze eforturile pentru ca Ordonanța de Urgență să producă efecte, plafonând tarifele la un nivel maximal pentru o perioadă de minimum 6 luni.

"Considerăm că, în formula actuală, Parlamentul României este incapabil să mai emită pretenții în ceea ce privește elaborarea unui act normativ care să rezolve problematica RCA în mod transparent și în interesul asiguraților din simplul motiv că este lipsit de moralitate ca același Parlament care a dormit adânc luni de zile, fără să intervină, să mai poată soluționa problema RCA pe final de mandat. În timp ce Parlamentul nu a reușit în 9 luni să elaboreze și să adopte Legea RCA, Guvernul României a demonstrat mai mult pragmatism, chiar dacă a reacționat doar sub presiunea protestelor transportatorilor", a completat sursa citată.

Patronatele mai susţin că "aplicarea OUG cu alte efecte decât cele stipulate expres în art. 4 alin. 3 din Legea Concurenței nr. 21 din 10 aprilie 1996, respectiv de plafonare a tarifelor RCA la valori maximale pentru o perioadă minimă de 6 luni în scopul soluționării crizei RCA și deblocării accesului la piața transportului rutier, va conduce inevitabil la escaladarea protestelor naționale în cel mai scurt timp''.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-10-04

TAGURI: patronate, transporturi, rutiere, acuza, asf, recurge, inselaciune, stabileste, tarif, rca
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...