2017-01-18 16:10

ECONOMIE


Patronatele cer reducerea TVA la 5% pentru alimente. Românii au “spart” pragul de 9 miliarde de euro cheltuiţi în hipermaketuri

 |  17:42
Patronatele cer reducerea TVA la 5% pentru alimente. Românii au “spart” pragul de 9 miliarde de euro cheltuiţi în hipermaketuri

Chiar dacă ministrul agriculturii,Valeriu Tabără, a dat asigurări că România nu poate intra în criză alimentară, preţulgrâului a crescut cu peste 90% faţă de vara anului trecut. Mai mult, preţulporumbului s-a majorat cu 57%, iar la zahăr şi soia cu 33%. Pentru prevenireacrizei alimentare ce ar putea afecta România din 2013, patronatele propun reducerea TVA la 5% pe întregul lanţ alproducţiei agricole, introducerea tichetelor de masă în sectorul de stat şimajorarea valorii acestora de la 9 la 12 lei.

După explozia costurilorla carburanţi, patronatele anunţă o „detonare” a preţurilor pentru alimenteledin supermarketuri. Alianţa Confederaţiilor Patronale din România propunereducerea TVA de la 24 la 5% pe întregul lanţ al producţiei agricole şiintroducerea tichetelor de masă în sectorul de stat şi majorarea valoriiacestora de la 9 la 12 lei, pentru prevenirea crizei alimentare. „România aintrat prima în criză şi va ieşi ultima. Nici nu şi-au dat seama când am intratîn criză şi nici nu realizăm când ieşim. Ajungem să importăm peste 70% dincarnea de porc. Există 3,5 milioane de hectare de teren nelucrate şi importămcriză. Zahărul s-a scumpit cu peste 30%. Legumele, cartoful sau fructele s-auscumpit între 15 şi 20%. Ca soluţie pentru următoarea criză care va afectaRomânia, respectiv criza alimentară, manifestată prin creşterea între-un ritmaccelerat a preţurilor produselor, ACPR propune, din nou, după ce a făcut-o şiîn urmă cu un an, scăderea TVA de la 24 la 5% în domeniul agricol şi pe totlanţul, astfel încât să se simtă şi în supermarketuri”, a afirmat vicepreşedinteleACPR, Dan Matei Agathon.

După ce au fost respinsede Ministerul Finanţelor, măsurile propuse în vederea prevenirii crizeialimentare propuse de patronate ajung la Ministerului Muncii şi la Guvern. “Măsura ar reduce piaţa neagră a produselor alimentare. Labugetul de stat se acumulează, anual, suma de două miliarde euro, pentru că nutotul este fiscalizat. Veşnica mafie a silozurilor nu este atacată de nici unGuvern. Prin aplicarea TVA de 5% se poate reduce piaţa neagră. Numai 20% dingrâu este fiscalizat, restul de 80% este plimbat prin apele internaţionale aleMării Negre şi apoi este importat la un preţ astronomic”, a precizat Dan Matei Agathon.

Propunem majorarea bonurilor demasă la 12 lei”

De asemenea, patronateleau propus majorarea valorii tichetului de masă şi introducerea acestuia îninstituţiile de stat. “Valoarea de 9 lei pentru un tichet de masă pe zieste inacceptabilă. Propunem majorarea la 12 lei, luând în calcul TVA şiinflaţia. Acestea ar trebui să fie introduse şi în instituţiile de stat, aşacum se întâmplă în ţări precum Franţa, Germania, ţările nordice, Ungaria,Spania, Slovacia şi în multe altele. Dacă am generaliza acest sistem şi am măripreţul, am intra şi în tenebrele pieţei negre, deoarece tichetele de masă potfi folosite numai pentru produsele alimentare fiscalizate”, a declarat Agathon.Potrivit ACPR, piaţa anuală a tichetelor de masă se ridică la 964 milioane de euro,fiind 1,9 milioane de beneficiari, adică 43% din numărul total al angajaţilor.

Românii au cheltuit 9miliarde de euro, în 2010, în supermarketuri. Veniturile atrase de stat ar urmasă crească cu 30%, în urma aplicării măsurilor referitoare la tichetele demasă, a precizat vicepreşedintele ACPR. “Dacăextindem sistemul tichetelor de masă şi la stat şi dacă majorăm valoareabonului, piaţa de consum şi veniturile la stat vor creşte exponenţial.Veniturile statului vor creşte cu 30% dacă se aplică aceste măsuri”, amenţionat Agathon. Vicepreşedintele ACPR a propus aplicarea TVA “de la coada vacii”. „Importăm 70% din produsele alimentare. Existăteren arabil nearat, nu există o bancă agricolă, exportăm grâul, nu avem ostrategie pentru industria alimentară”, a conchis Agathon.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-03-20Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image