2018-12-17 21:21


Patronii se opun vehement modificării Codului muncii

 |  21:00
Patronii se opun vehement modificării Codului muncii

La doar un an după ce Codul muncii a fost flexibilizat, sindicatele forţează întoarcerea la o formă mai rigidă. Principalele nemulţumiri ale sindicaliştilor faţă de actul normativ sunt durata perioadei de probă impusă de patroni angajaţilor, posibilitatea încheierii de contracte pe perioadă determinată şi renunţarea la clauza prin care concedierea liderilor de sindicat era imposibilă indiferent de motive. Patroniise opun acestor modificări, pe motiv că o rigidizare a pieţei muncii ar putea avea efecte adverse asupra întregului sistem economic.

Secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Cristian Pârvan, consideră că nu se justifică o modificare a Codului muncii, pe motiv că nu s-a întâmplat nimic care să argumenteze o schimbare. “Ce fel de ţară serioasă schimbă Codul muncii odată pe an? Principial, această iniţiativă nu este necesară. Nu s-a întâmplat nimic care să necesite o astfel de schimbare. Oricum, este dreptul sindicatelor să facă aceste cereri, dar cred că Guvernul are altele pe cap acum. Noi (AOAR) dorim flexibilizarea pieţei forţei de muncă, în conformitate cu progresul tehnologic, cu apariţia de noi ocupaţii, chiar dacă acestea nu sunt încă prevăzute în Codul ocupaţiilor din România. Mai mult, trebuie mai bine definite şi specificate contractele de muncă temporară. Dacă se va exclude contractul pe perioadă determinată, firmele vor angaja mai greu, din cauza faptului căle va fi mai greu să facă disponibilizări. Practic, trebuie mai multă flexibilitate pe toată piaţa muncii, din toatele puncte de vedere. Totuşi, noi credem că sindicatele vor avea câştig de cauză cu privire la aceste cerinţe, mai ales din cauză că este an electoral şi pe guvernanţi nu îi costă nimic la prima mână. Mai încolo, cu siguranţă o să simtă preţul unei astfel de decizii”, ne-a declarat Cristian Pârvan.

Agathon: Angajatorul nu poate fi dat la o parte de angajat

Şi Dan Matei Agathon, vicepreşedinte al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR), se opune vehement cerinţelor sindicatelor, pe motiv că discuţiile au fost purtate exclusiv între acestea şi Guvern, fără participarea patronatelor. ”Orice lege sau directivă care implică zona de dialog social trebuie discutată între sindicate, patronate şi Guvern. Este inadmisibil ca acest Cod al muncii să fie discutat bilateral, fără participarea patronatelor. Toate propunerile pe care le-au făcut colegii mei nu au fost luate în calcul. Oricum, ce se întâmplă nu se poate numi altfel decât o dictatură a sindicatelor. Nu poate angajatorul să fie dat la o parte de angajat. Poate în Corea de Nord, dar nu într-o ţară membră a Uniunii Europene” , a spus Agathon.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639567-01-04

TAGURI: Agathon, parvan, aoar, sindicate, angajati
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...