2019-02-16 05:45


PDL sesizează Bruxelles-ul privind achiziţiile publice fără licitaţie

 |  19:12
PDL sesizează Bruxelles-ul privind achiziţiile publice fără licitaţie

Partidul Democrat Liberal va sesiza în zilele următoare Comisia Europeană şi toate instituţiile specializate cu privire la modificările aduse în ultimele şase luni de Parlament şi Guvern legislaţiei din domeniul achiziţiilor publice, a anunţat secretarul executiv al PDL Cristina Trăilă.

„Vom sesiza CE şi toate instituţiile îndrituite în acest sens cu privire la modificarea Legii achiziţiilor publice din Parlament şi cu privire la toate modificările care au avut loc în ultimele 6 luni la legislaţia în domeniu. Să nu uităm că Guvernul Ponta a emis 4 ordonanţe de urgenţă creând o reală bulversare a sistemului de achiziţii publice. Jaful banului public a fost desăvârşit de USL prin ultimele modificări adoptate în Parlamentul României, modificări în sensul în care, începând cu 1 iulie 2013, a crescut pragul de achiziţie directă de la 15.000 de euro la 30.000 de euro pentru produse şi servicii şi de la 15.000 la 100.000 de euro pentru lucrări. Asta înseamnă că toţi şefii de autorităţi contractante, toţi primarii, toţi demnitarii în funcţii vor putea atribui lejer şi fără respectarea nici unei reguli contracte pe bani publici”, a spus Trăilă, într-o conferinţă de presă.

În opinia ei, prin aceste modificări „este bulversat întregul sistem de achiziţii publice”, iar prin eliminarea regulilor în ceea ce priveşte cheltuirea banului public, regiilor autonome şi companiilor li se permite să emită norme interne pe baza cărora să deruleze contractele pe bani publici, fără a exista nici un alt control al vreunei instituţii a statului. 

„Se elimină practic şi atribuţiile fundamentale ale singurei instituţii de control în ce priveşte cheltuirea banului public, ale ANRMAP. Atribuţiile ANRMAP au fost prevăzute în Tratatul de aderare a României, era singura instituţie care putea sesiza instanţele de judecată în ceea ce priveşte anularea contractelor încheiate ilegal. În momentul de faţă, orice instituţie publică poate cheltui bani publici şi derula un contract şi nu se alege decât, eventual, cu o sancţiune pecuniară pe care o plătim tot noi, contribuabilii, fără a exista posibilitatea vreunei instituţii a statului de a anula aceste contracte dacă sunt ilegale. ANRMAP e dezgolită de aceste atribuţii, nu mai poate emite puncte de vedere, face control ulterior semnării contractului de achiziţii publice aplicând doar simple sancţiuni, iar ceea ce este şi mai grav este că se elimină controlul ANRMAP în ce priveşte contractele cu banii din fonduri europene”, a precizat Trăilă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-03

TAGURI: pdl, ce, legislatie, achizitii, cristina, traila
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiriSTARBAG
loading...