2017-01-20 16:04

ECONOMIE


PDL creşte salariile cu mâna FMI

 |  18:44
PDL creşte salariile cu mâna FMI

Salariile şi pensiile ar putea creşte cu 5% din vară, au anunţat ieri membri ai Coaliţiei aflate la guvernare, după o întrunire pe această temă. De altfel, şi reprezentantul FMI, Jeffrey Franks, a anunţat ieri că ar fi posibilă o creştere a salariului minim pe economie, în urma unor calcule foarte exacte. Analiştii economici susţin că aceste creşteri vor fi efectuate, întrucât 2012 este an electoral.

„Trebuie avut în vedere faptul că o creştere a salariului minim atrage după sine şi o creştere a costurilor de salarizare pentru angajator şi, ca urmare, acesta va avea tendinţa de a recruta mai puţini oameni. În acelaşi timp, o creştere a salariului minim poate antrena şi o creştere a consumului, ceea ce are, la rândul său, anumite efecte pozitive. Ca urmare, este nevoie de prudenţă în momentul luării unei decizii referitoare la creşterea salariului minim”, a spus şeful Misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks.

Ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a confirmat, ieri, că există negocieri cu FMI pe tema unei majorări salariale „modeste” în cazul în care România va avea „o creştere economică sustenabilă”. Şi ministrul muncii, Sulfina Barbu, a anunţat că o majorare a pensiilor şi salariilor ar fi posibilă începând cu luna aprilie, dacă în primul trimestru al anului se va înregistra o creştere economică de minimum 1,8%.

Blănculescu: Salariile vor creşte. 2012 e an electoral

„FMI se hrăneşte din răul dintr-o ţară. Fondul nu îşi va autodevora poziţia pe care o are aici. Economia ţării în 2012 va fi una pozitivă, nici vorbă de furtuna de deasupra României de care vorbea Franks. În condiţiile în care toată lumea spune că răul cel mare a trecut, vine Jeffrey Franks, care a girat cel mai dezastruos program de austeritate, şi ne spune ce să facem. FMI a schimbat direcţia odată cu schimbarea şefului acestei instituţii (n.r., Christine Lagarde), o tehnocrată care a lucrat 25 de ani în economia reală şi care vrea acum redresare economică. Franks merge şi el după cum bate vântul. Oricum, eu personal consider că se vor opera creşterile salariale, luând în calcul şi faptul că este an electoral”, a declarat analistul financiar Ionel Blănculescu.

Şerbănescu: FMI a devenit agent electoral

În opinia analistului economic Ilie Şerbănescu, nu există bani pentru o creştere a salariilor şi pensiilor, astfel că majorarea nu se poate face decât fie prin„amputatea” investiţiilor, fie prin contractarea de noi împrumuturi, pentru a se păstra nivelul actual al deficitului bugetar. „Bani nu au fost nici ieri, nu sunt nici azi. Este o schimbare de politică şi o încercare de a remedia scăderile din sondaje în perspectiva unor alegeri care încă nu se ştie când vor fi. Totul este o încercare foarte dibace de a pune această posibilă creştere a salariilor şi a pensiilor pe seama FMI. Dacă funcţionează, guvernul se poate lăuda, iar FMI îşi mai spală păcatele. Problema este că FMI a devenit un agent electoral”, ne-a declarat Ilie Şerbănescu. Analistul este de părere că salariile vor fi majorate, dar menţionează că, în cazul pensiilor, nu ar fi vorba de indexare, ci de aplicarea legii, care spune clar că acestea vor fi indexate cu procent din rata inflaţiei plus jumătate din creşterea economică”, ne-a spus analistul. 

Ce lege încalcă Guvernul dacă majorează pensiile şi salariile

Intenţia Guvernului de a majora salariile şi pensiile este ilegală prin prisma legii responsabilităţii fiscal-bugetare, adoptată de România la cerinţele FMI.

În primul rând, bugetul pe 2012 prevede îngheţarea pensiilor pe întreaga perioadă a anului, fără indicii de majorare a acestora. Legea prevede clar: „Cheltuielile totale ale bugetului general consolidat (...) nu vor depăşi plafonul specificat în cadrul fiscal-bugetar din strategia fiscal-bugetară pentru anul bugetar următor”. Această restricţie vizează şi Legea bugetului asigurărilor sociale. În plus, legea responsabilităţii mai prevede că  „totalul cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat nu poate fi majorat pe parcursul anului bugetar, cu ocazia rectificărilor bugetare”.

De altfel, statul este obligat să limiteze rectificările bugetare doar la sume necesare pentru plata datoriei publice sau a contribuţiei României la bugetul UE. Pe de altă parte, majorarea salariilor şi a pensiilor, într-un mediu economic tot mai slăbit, ar afecta şi mai mult ţinta de deficit. Ori legea responsabilităţii obligă statul să nu ia măsuri cu impact mai mare de 0,5% din PIB peste obiectivul asumat pe latura deficitului bugetar. 

Nu în ultimul rând, statul nu are voie să facă majorări salarile şi de pensii cu mai puţin de 180 de zile înainte de alegeri.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-07-19

TAGURI: FMI, salarii, pensii, Boc, alegeri, 2012Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image