2018-12-18 21:24


Pensiile private câştigă teren

 |  21:00
Pensiile private câştigă teren

Bugetul anului 2012 va aduce unele modificări în sistemul de pensii, dar acestea nu vizează o creştere a acestora, ci modul în care vor fi împărţiţi banii strânşi din cotizaţii. De fapt, este o revenire la ceea ce a fost în 2011, în ceea ce priveşte pensiile administrate privat, mai ales că aceste instituţii au anunţat că au obţinut randamente mai mari decât inflaţia, chiar şi în perioadă de criză. Rămâne de văzut cum va acoperi Guvernul diferenţa din bugetul pensiilor de stat.

”Foarte probabil, în anul 2012 bugetul va fi construit fără indexarea pensiilor, dar vom continua efortul de creştere a contribuţiei pentru Pilonul 2 pe pensii, la 3,5%”, a afirmat Andreea Paul-Vass, marţi, la un forum pe tema pensiilor private. Pilonul 2 reprezintă sistemul de pensii obligatorii administrate privat. Acesta a arătat că, după ce în 2009 contribuţia la Pilonul 2 a fost îngheţată la 2%, în 2010 a revenit la 3,5% şi apoi la 3% - în 2011. ”În 2012 mai facem încă un pas către un sistem modern de pensii private prin creşterea contribuţiei la 3,5%”, a spus Andreea Paul-Vass.

Potrivit legii, de la 1 ianuarie a fiecărui an, după implementarea sistemului de pensii private obligatorii, începând cu 2008, cota de contribuţie urma să crească anual cu 0,5%, până la 6% din venitul brut al salariaţilor, într-un interval de opt ani.

Consilierul de stat Andreea Paul- Vass a ţinut să precizeze că măsurile de austeritate impuse de criza financiară au avut un impact direct şi asupra sistemelor europene de pensii, ceea ce a făcut ca şapte state să îngheţe pensiile. Aceasta a dat exemplul Bulgariei, Estoniei, Greciei, Italiei, Letoniei, Portugaliei şi Spaniei, care au îngheţat pensiile, şi pe cel al Greciei şi Irlandei, care au redus pensiile.

Referindu-se la structura populaţiei României, Andreea Paul-Vass a spus că, în comparaţie cu media europeană, este mai degrabă tânără, dar viteza cu care va îmbătrâni până în anul 2060 depăşeşte media europeană.

Fondurile private pe profit

Fondurile de pensii obligatorii (Pilon 2) şi facultative (Pilon 3) au înregistrat de la înfiinţare şi până în prezent un randament mediu anualizat de 12,1%, respectiv 7,4%, depăşind rata medie anuală a inflaţiei, a declarat preşedintele APAPR, Cornelia Coman.

"Fondurile de pensii private obligatorii şi cele facultative au înregistrat o performanţă investiţională solidă pe timpul crizei financiare. Astfel, randamentul mediu anualizat, de la lansare şi până în prezent, a fost de 12,1% pentru Pilonul 2 (faţa de o inflaţie medie anuală de 5,3%) şi de 7,4% pentru Pilonul 3 (faţă de o inflaţie medie anuală de 6,1%)", a menţionat preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), Cornelia Coman. Aceasta a subliniat că, în prezent, fondurile româneşti de pensii private administrează împreună economiile pentru viitor ale 5,6 milioane de participanţi, respectiv 1,5 miliarde euro.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-01-18

TAGURI: pensii, privat, buget
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...