2019-02-22 12:27


Pentru noul acord cu FMI, UNPR vrea un moratoriu Guvern-sindicate pe 2011

 |  17:08
Pentru noul acord cu FMI, UNPR vrea un moratoriu Guvern-sindicate pe 2011

Liderul UNPR Marian Sârbu adeclarat, ieri, că formaţiunea politicăpe care o reprezintă nu consideră exageratăsolicitarea sindicatelor ca salariul minim pe economie să fie 750 de lei,adăugând că un nou acord cu FMI ar trebui să aibă ca premisă o înţelegere întreGuvern şi sindicate privind salariul minim.

PreşedinteleUNPR, Marian Sârbu, a declarat, în urma unei întâlniri cu reprezentanţi ai FMI,Comisiei Europene şi Băncii Mondiale căUNPR susţine continuareacolaborării cu FMI, însă consideră că "accentul în viitorul acord artrebui pus pe reevaluarea veniturilor bugetare".

"Credemcă se plătesc costuri sociale extrem de importante, uneori exagerate şi deaceea unele ajustări în acest sens ar trebui să fie premisa unui viitor nouacord. Credem că Guvernul ar trebui să folosească prilejul elaborării bugetuluipe 2011 pentru a pregăti un eventual acord viitor, inclusiv printr-o înţelegerecu patronatele şi sindicatele în legătură cu evoluţia salariului minim", aafirmat Sârbu. El a apreciat că păstrarea salariului minim "la cote atâtde joase" este anacronică, inclusiv din punct de vedere economic, încondiţiile în care "există posibilitatea păstrării fondului total desalarii, chiarîn cazulcreşterii salariului minim".

"Înopinia noastră, solicitarea sindicatelor pentru un salariu minim de 750 de leinu este exagerată, nu se îndepărtează foarte mult nici de propunerea PDL",a mai spus Sârbu.

Înopinia sa, actualul climat tensionat din România poate fi depăşit printr-oimplicare mai clară a Guvernului în dialogul social. Totodată, ar fi necesar casindicatele să accepte un moratoriu pentru 2011, în legătură cu grevele,"pentru a crea predicitibilitate şi posibilitatea obţinerii unor condiţiibune într-un nou acord cu FMI".

Ela adăugat că, din informaţiile sale, nu sunt preconizate reduceri sau eliminăriale unor ajutoare sociale. "Ministerul Muncii lucrează, în acest moment,la un cod al asistenţei sociale, ce va fi prezentat Parlamentului, din câteştiu nu e vorba de dispariţia unor prestaţii sociale, ci de o înăsprire acriteriilor astfel încât să nu aibă acces decât cei care într-adevăr au acestdrept", a mai spus liderul Uniunii.

Şipreşedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, a precizat că UNPR considerăcă nu se pune problema în perioada următoare de a împrumuta noi bani de la FMI."Însăun acord de garanţie poate fi avut în vedere în 2011, încondiţiile în care se păstrează ritmul reformelor şi inclusiv în ceea cepriveşte măsurile de austeritate", a completat Diaconescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638946-04-04
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...