2017-01-21 00:13

ECONOMIE


Riscul din spatele băncilor austriece

 |  21:00
Riscul din spatele băncilor austriece

Băncile austriece ar putea da peste cap întregul sistem bancar românesc. Potrivit analiştilor, aceste bănci ar putea vinde, în cursa lor pentru lichidităţi, atât creditele populaţiei, cât şi cele ale statului. Mai mult, dacă BNR nu este vigilentă, băncile austriece ar putea scoate din ţară atât activele proprii, cât şi cele obţinute din depozitele românilor.

Analistul financiar Ionel Blănculescu consideră că Banca  Austriei a făcut o manevră necinstită anunţând că băncile cu capital austriac îşi vor restrânge creditarea. Banca centrală de la Viena a recomandat recent băncilor UniCredit Bank, Erste şi Raiffeisen Bank International, prezente şi în România, creşterea creditării pentru subsidiarele din Europa de Est, doar cu condiţia dezvoltării unei refinanţări locale sustenabile.

 „Ca bancă centrală, Banca Naţională a Austriei a prezentat ingerinţe care nu sunt conforme. O bancă centrală nu dă ordine. Esenţial în vremuri de criză pentru bănci este necesitatea reevaluării liniilor de business şi nu numai. Asta înseamnă că ce e profitabil rămâne, ce nu e profitabil e dat la o parte temporar. Trebuie tratată raţional situaţia”, a declarat Blănculescu. În opinia sa, cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla în privinţa băncilor cu capital austriac din România ar fi ca acestea să înceapă să lichidizeze active, prin vânzare de credite. Problema ar apărea în momentul în care băncile ar comercializa pachete care includ titluri de stat. „Motivul pentru care nu ar fi bine dacă băncile austriece ar retrage bani ar fi următorul: Raiffeisen, Erste şi UniCredit au 14,8 miliarde de euro, din care 11 miliarde depozite de pe piaţa românească, iar restul sunt bani aduşi de acasă. Cele 11 miliarde trebuie să rămână în ţară. Aceste bănci au anunţat că vor să lichidizeze 500 de miliarde de euro. Practic, acest fapt ar însemna vânzarea de credite restante la pachet, de genul celor «subprime». Această acţiune se numeşte scontare. Banii din depozitele românilor sunt băgaţi în credite pentru a produce dobândă. Teama este ca printre creditele vândute să nu se afle, proporţional, valoarea de 11 miliarde a depozitelor din România. BNR trebuie să supravegheze tot timpul aceste mişcări financiare. Băncile ar putea sconta şi titluri de stat. Aşa ceva trebuie prevenit. Acea sumă constituită din depozite trebuie să rămână în România”, a spus analistul.

Ionuţ Dumitru: Nu se ştie momentan dacă e de bine sau de rău

Pe de altă parte, economistul şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, ne-a declarat că de fapt Banca Austriei a vorbit despre o limitare a creditării în raport cu nivelul depozitelor şi nu o retragere a activelor, cum s-a vehiculat iniţial. „Discutăm despre entităţi româneşti cu acţionariat străin. Nu se pot retrage activele, pentru că au şi ele o scadenţă. Mai mult, Banca Naţională a Austriei nu a cerut retragerea activelor, ci limitarea volumului nou de credite la 110% din  depozite. Nu ştim cum se va aplica. Sunt multe necunoscute. Nu se ştie momentan dacă e de bine sau de rău”, a spus Dumitru.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-04-13Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image