2019-02-16 06:02


Persoane fictive acaparează pădurile României. Sute de mii de hectare din „Carpatian Garden” intră pe mâna “boierilor”

 |  19:18
Persoane fictive acaparează pădurile României. Sute de mii de hectare din „Carpatian Garden” intră pe mâna “boierilor”

În timp ce ministrul dezvoltării regionale şi turismului,Elena Udrea, promovează “The Carpatian Garden”, România pierde anualsute de mii de hectare de pădure. Principala cauză a desfiinţări “grădinii Carpatiene” este numărul tot mai mare de retrocedări abuzive a terenurilor forestiere.Deşi legea a fost creată pentru a restitui proprietăţile confiscate de regimulcomunist, există zeci de persoane care au obţinut suprafeţe din pădurilestatului solicitând terenuri moştenite de la strămoşi care au trăit în secolul XVII.Federaţiapentru Apărarea Pădurilor atrage atenţia că peste 166.000 de hectare de păduri,precum şi sedii de cantoane silvice, anexe şi spaţii de refugiu, în valoare deaproape 10 miliarde de euro, ar putea intra pe mâna unui grup de 22 de persoanefizice, constituite în “Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei”.

România a piredut în acest an sute de mii de hectare deteren împădurit, majoritatea suprafeţelor fiind retrocedate abuziv unorpersoane fizice sau juridice. La insistenţele organizaţiilor nonguvernamentaleşi ale sindicatelor din domeniu, Ministerul Mediului s-a opus multor solicităride retrocedare, însă numeroase instanţe judecătoreşti dau câştig de cauzăpersoanelor care revendică, fără dovezi concrete, pădurile statului. “E greu de spus exact câte hectare de pădure au fostretrocedate abuziv anul acesta. Cert este că numărul cazurilor este încreştere. Sunt şi numeroase procese pe rol. Noi am protestat în repetaterânduri faţă de aceste cereri de retrocedări fără dovezi. Există un procespentru retrocedarea a 400.000 de hectare de pădure. Multe procese nu sunt încăsoluţionate, dar au existat cazuri în care instanţele au dat câştig de cauzăpersoanei care solicita terenul, chiar dacă aceasta nu deţinea documente caresă demonstreze că este moştenitorul respectivei suprafeţe de pădure. În judeţulAlba au fost retrocedate 130.000 de hectare unei persoane ce susţinea căpădurea i-a fost luată în urma conflictului din al Doilea Război Mondial”, ne-a declarat liderul Federaţiei Silva, MarianStoicescu.

Unele solicitări de retrocedare sunt cel puţinneobişnuite. “La Buzău au fost retrocedate 1.600de hectare. Un individ a solicitat 60.000 de hectare de pădure, susţinând că esteurmaşul boierului Radu Buzescu. Legile 247/2005 şi 1/2000 au fost gânditepentru a despăgubi persoanele ale căror terenuri au fost expropriate de regimulcomunist. Au existat însă cereri de retrocedare şi pentru 1900”, ne-a mai explicat Stoicescu. Mai mult, autorităţilesusţin că nu pot interveni pentru a elimina solicitările de retrocedare “aberante”. “Noi am propus să fie introdusă o lege care să nu mai permită cereri deretrocedări din afara perioadei comuniste. Autorităţile au spus că nu esteposibil, deoarece s-ar crea un precedent. În plus, spun ei, legea nu s-ar puteaaplica retroactiv. Noi nu am solicitat să se aplice retroactiv, dar măcar săluăm măsuri ca să nu mai existe astfel de cazuri”, ne-a mai declarat preşedintele Federaţiei Silva.

Autorităţile,sesizate pentru 166.000 ha de pădure cerute de o fundaţie

Federaţiapentru Apărarea Pădurilor atrage atenţia asupra unei ilegalităţi care poateprejudicia statul român cu peste 10 miliarde de euro. “Sesolicită, fără o susţinere legală, a fi acordate din proprietatea statului166.813 ha pădure, precum şi sedii de cantoane silvice, anexe şi spaţii derefugiu de către un grup de 22 de persoane fizice, constituite în «FondulBisericesc Ortodox Român al Bucovinei».Fundaţia, înfiinţată ca persoană juridică de drept privat în anul 2000,se doreşte a fi continuatoarea unei persoane juridice de drept public, căreiai-a preluat şi numele, Fondul BisericescOrtodox Român al Bucovinei - persoană juridică de drept public înfiinţată destatul român prin lege în anul 1925 şi care nu era proprietarul celor 166.813ha pădure, ci doar le avea în folosinţă”, ne-a explicat conducerea Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor. Potrivitsursei citate, “Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei” înfiinţat în anul2000 este compus din fondatori care nu există ca persoane fizice în RegistrulNaţional de Evidenţă a Persoanelor. “Se solicităca organele oficiale ale administraţiei de stat, Ministerul Finanţelor,Ministerul Justiţiei, Ministerul Mediului şi Pădurilor, Comisiile pentru cercetareaabuzurilor de la Senat şi Camera Deputaţilor şi Autoritatea Naţională pentruRestituirea Proprietăţilor să se sesiseze din oficiu pentru a împiedica acestsacrilegiu”, au precizat oficialii Federaţiei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-03-08
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


DETECTIV
17 Dec 2010

IN TIMP CE PENTRU VETERANII DE RAZBOI,REVOLUTIONARI STATUL PRETINDE CA NU ARE TERENURI SA LE CONSTITUIE DREPTUL DE PROPRIETATE CONFORM LEGILOR IN VIGOARE!...RUSINEE INCA O DATA!
DETECTIV
17 Dec 2010

IN TIMP CE PENTRU VETERANII DE RAZBOI,REVOLUTIONARI STATUL PRETINDE CA NU ARE TERENURI SA LE CONSTITUIE DREPTUL DE PROPRIETATE CONFORM LEGILOR IN VIGOARE!...RUSINEE INCA O DATA!
LION
17 Dec 2010

Si judecatorii care se simt jigniti cand sunt considerati incompetenti, ignoranti si imorali...!
Random imageUltimele stiriSTARBAG
loading...