2017-01-19 13:38

ECONOMIE


Perspective mai bune pentru economia României în următoarele şase luni

 |  18:37
Perspective mai bune pentru economia României în următoarele şase luni
Percepţia analiştilor financiari privind evoluţiaeconomiei României în următoarele şase luni s-a îmbunătăţit în martie, iarRomânia a urcat faţă de februarie o poziţie, pe locul al treilea, între stateleEuropei Centrale şi de Est în această privinţă, potrivit unui sondaj alinstitutului ZEW, citat de Mediafax. Indicele care măsoară aşteptărileexperţilor financiari pentru România pe o perioadă de şase luni a urcat cu 11,1puncte, la 44,5 puncte. O creştere mai mare a înregistrat în martie doarUngaria, respectiv de 20,1 puncte, la 52,6 puncte. Înaintea României s-ausituat Ungaria şi Croaţia (51,3 puncte), iar Cehia, Polonia şi Turcia auobţinut evaluări mai slabe.

Pentru Europa Centrală şi de Est, perspectivele economices-au înrăutăţit, indicele pentru regiune înregistrând un declin de 10,6 puncte,la 13,9 puncte, în principal din cauza evaluărilor mai slabe privind Polonia şiSlovacia, potrivit sondajului realizat de ZEW în colaborare cu grupul austriacErste. Dezastrul din Japonia nu a avut influenţă asupra percepţiei analiştilorprivind situaţia economică din Europa Centrală şi de Est, notează ZEW.

După percepţia situaţiei economice actuale, România sesituează pe penultimul loc în regiune, la fel ca în februarie, cu un indice de-29,6 puncte, în pofida unei îmbunătăţiri de 8,2 puncte. Ungaria (-32,5 puncte)este singura economie evaluată mai slab. Croaţia este al treilea stat pentrucare indicele percepţiei experţilor financiari este negativ (-14,4 puncte), întimp ce restul beneficiază de aprecieri pozitive.

Europa Centrală şi de Est a consemnat o înrăutăţire aindicelui situaţiei economice curente de 16,1 puncte, la 2,3 puncte.

Aşteptările privind evoluţia bursei de la Bucureşti înurmătoarele şase luni s-au îmbunătăţit, indicatorul referitor la evoluţiaindicelui BET, care include cele mai lichide zece acţiuni de pe bursă, avansândde peste două ori, de la 21,9 puncte la 44,8 puncte.

Perspectivele la şase luni ale leului în raport cu euros-au îmbunătăţit, indicele calculat în funcţie de estimările analiştilorfinanciari incluşi în sondaj avansând cu 16 puncte, la 31,2 puncte. Aşteptărimai bune există pentru kuna croată şi zlotul polonez, iar mai slabe pentrucoroana cehă, forintul ungar şi lira turcească. La sondaj au participat 80 deexperţi financiari în perioada 28 februarie-14 martie. Raportul ZEW/Ersteinclude din Europa Centrală şi de Est Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia,România, Slovacia şi Turcia.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-07-31Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image