2017-01-17 02:52

ECONOMIE


Peste 700 de angajaţi ai Arpechim rămân şomeri după decizia OMV Petrom de a închide rafinăria

 |  15:25
Peste 700 de angajaţi ai Arpechim rămân şomeri după decizia OMV Petrom de a închide rafinăria

Cei peste700 de angajaţi ai secţiei de rafinare Arpechim îşi vor pierde locurile demuncă în urma deciziei companiei OMV Petrom de a închide definitiv rafinăriadin raţiuni economice, transmite corespondentul NewsIn. Liderul SindicatuluiRafinorul, Ionel Popescu, care îi reprezintăpe cei peste 700 de angajaţiai secţiei de rafinare Arpechim şi alţi 400 de angajaţi de la companii care aucontracte cu Arpechim, a declarat căexistă un plan de protecţie socialăpentru salariaţii rafinăriei, valabil până la sfârşitul anului 2012. "Am făcut tot ce a ţinut de noi, de Sindicatul Rafinorul. După ce amaflat că se va depune această moţiune de închidere, am făcut demersuri, amcerut o amânare a deciziei, având în vedere contextul social. Am făcut şi oadresă către prefectul judeţului Argeş, cerând ca măcar să se amâne.Deocamdată, mai trebuie să fie făcuţi nişte paşi până la închiderea completă.Nu am discutat încă problema salariaţilor, o vom discuta la momentul potrivit.Noi avem un plan social de protecţie până în decembrie 2012”, a precizat IonelPopescu, liderul Sindicatului Rafinorul. Totodată, liderul de sindicat este depărere că statul ar trebui să se implice în această problemă, pentru că numărulcelor care îşi vor pierde locurile de muncă este foarte mare. “Este vorba de 700 de oameni, de perspectivalocurilor de muncă. Va fi o problemă socială pentru Piteşti, pentru judeţulArgeş. Mediul economic actual indică faptul că se va ajunge la închidere, darar trebui ca statul să se implice, pentru că este o problemă social, plus căstatul român nu mai are în prezent nici o rafinărie. Să nu uităm că Arpechimeste o rafinărie modernizată, în care s-au făcut investiţii”, a mai susţinutIonel Popescu.

Compania OMV Petrom, cel mai mare producător de ţiţei şigaze în sud-estul Europei, a anunţat vineri că a decis închiderea permanentă arafinăriei Arpechim, care a fost în funcţiune numai trei luni în 2010, dinraţiuni economice, iar vânzarea rafinăriei – una dintre opţiuni – nu estefezabilă. "Decizia a fost luată în şedinţa Consiliului de Supravegherecare a avut loc în data de 24 martie 2011 şi este în conformitate cu strategiaPetrom de a maximiza beneficiile specificului de companie integrată a Petrom şide a creşte eficienţa. Opţiunea vânzării, pe care compania a analizat-o înultimul an, nu este fezabilă întrucât nu a fost identificat un cumpărătorcredibil care să dispună de expertiza şi resursele financiare necesare operăriiîntr-un mod sustenabil şi în siguranţă a rafinăriei", se arată într-uncomunicat emis vineri Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Pe de altă parte,reprezentanţii OMV Petrom spun că investiţiile în rafinăria Arpechim constituieo provocare având în vedere că este o rafinărie fără ieşire la mare, careimportă ţiţei şi, în principal, exportă produse finite. În Europa, o serie dealte rafinării, cu o tehnologie mai avansată şi cu o poziţionare mult mai bunădecât Arpechim se confruntă cu aceeaşi situaţie, fiind deja închise sauneutilizate, spun oficialii companiei. "Cele două opţiuni evaluate până laacest moment pentru Arpechim au fost închiderea sau vânzarea. Propunereaînchiderii permanente a Arpechim a venit după ce am depus toate eforturilepentru a identifica un cumpărător capabil să facă toate investiţiile necesarepentru operarea în siguranţă şi în mod sustenabil a rafinăriei. În plus faţă deprovocările economice fundamentale – rafinărie mică, ineficientă şi fără ieşirela mare –, mediul internaţional pentru această industrie constituie un contextnefavorabil, cu mai multe rafinării închise sau urmând a fi închise în Europa,după încercări nereuşite de vânzare", a declarat Neil Anthony Morgan, membrual Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de rafinare.

Salariaţii afectaţi de această decizie vor primi plăţicompensatorii, a căror valoare variază în funcţie de vechime. Pe lângă plăţilecompensatorii, Petrom s-a angajat să suporte cheltuielile în cazul în carefoştii salariaţi se înscriu la cursuri de recalificare. În plus, companiasprijină salariaţii disponibilizaţi în vederea reintegrării acestora pe piaţaforţei de muncă, prin intermediul Centrelor de Tranziţie. Acestea au rolul de aoferi, în funcţie de opţiunile personale, servicii de reintegrare pe piaţaforţei de muncă sau servicii necesare deschiderii unei afaceri. Valoarea totalăa plăţilor compensatorii şi a altor măsuri de protecţie socială se va ridicapână la circa 10 milioane de euro.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-11-01Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

VIORELU
14 Feb 2014

http://www.petitieonline. com/salariatii_hartutiti_ de_justitia_omv

Adauga un comentariu

Random image