2019-01-22 04:33


Peste jumătate dintre români cred că o vor duce mai prost în 2011

 |  19:26

Maimult de jumătate dintre români cred că situaţia lor financiară se va înrăutăţiîn perioada următoare, iar două treimi din populaţie nu intenţionează săcumpere un obiect important pentru locuinţă în 2011, potrivit Barometrului deÎncredere a Consumatorului realizat în decembrie de GfK pentru CE. "2010 afost anul cel mai puternic marcat de pesimism din ultimii zece, indicelegeneral de încredere a populaţiei măsurat de Barometrul de Încredere aConsumatorului realizat de GfK pentru Comisia Europeană (CE) atingând o medieanuală de -54. Ca de obicei, luna decembrie aduce însă o ameliorare apercepţiei românilor, unda de optimism resimţindu-se chiar şi în acest anextrem de greu", se arată într-un comunicat al GfK, citat de Mediafax.

Maimult de două treimi dintre români spuneau în decembrie 2010 că situaţiafinanciară a familiei lor este mai dificilă decât în urmă cu 12 luni, în vremece doar 6% credeau că aceasta este mai bună. În privinţa perspectivelorfinanciare, mai mult de jumătate dintre români cred că acestea se vorînrăutăţi, cu 20% mai mulţi decât în decembrie 2009, dar cu 10% mai puţinidecât în lunile de vară ale lui 2010, cele mai pesimiste din tot anul.

Atuncicând se referă la realizarea de investiţii în bunuri de folosinţă îndelungată,numărul celor care nu consideră că este un moment bun pentru astfel cheltuielieste ceva mai ridicat faţă de media anuală, peste două treimi afirmând că nuintenţionează să cumpere un obiect important pentru locuinţă în următorul an,potrivit studiului GfK. Nici atitudinea faţă de economisire nu a înregistratschimbări majore, 80% dintre români considerând că nu este o perioadăfavorabilă pentru a pune bani deoparte, în vreme ce mai bine de un sfert dintreromâni (26%) spun că au datorii - cel mai mare procent din ultimii 7 ani - şidoar 12% dintre respondenţi că reuşesc să economisească.

Referitorla starea generală a economiei, 87% dintre persoanele chestionate cred căaceasta a cunoscut un regres anul trecut faţă de 2009, în timp ce numai pentru1,5% dintre români situaţia s-a îmbunătăţit în ultimul an.

"Şi în ceea ce priveşte aşteptările privindevoluţia inflaţiei se remarcă o tendinţă negativă. Mai mulţi români decât îndecembrie 2009 estimează o creştere de preţuri în 2011 - 72% faţă de douătreimi care credeau acest lucru în urmă cu un an", se mai spune încomunicat. Informaţiile provin din Barometrul de Încredere a Consumatorului,studiu cofinanţat de CE şi realizat lunar de GfK România. Datele suntreprezentative pentru populaţia României în vârstă de 15 ani şi peste,eşantionul fiind de 1.000 de persoane.

Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-03-31
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...