2018-12-14 01:16


Petroliştii spun că au plătit amenzile, Consiliul Concurenţei îi contrazice

 |  15:34
Petroliştii spun că au plătit amenzile, Consiliul Concurenţei îi contrazice

Anul acesta, în bugetul de stat al României ar putea intra o sumă neprevăzută de bani: circa 200 de milioane de euro, fonduri reprezentând amenzile acordate de Consiliul Concurenţei (CC) marilor companii petroliere din România pentru înţelegeri anticoncurenţiale, a declarat şeful instituţiei, Bogdan Chiriţoiu.

Potrivit lui Chiriţoiu, în ultimii doi ani, instituţia a aplicat amenzi duble comparativ cu perioada cuprinsă între 1997 şi 2010. “Amenzi atât de mari precum cea din sectorul de petrol nu vor mai fi, poate doar în sectorul bancar. Referitor la stadiul plăţii, deocamdată ne judecăm pentru că ei (companiile amendate - n.r.) au cerut în instanţă suspendarea plăţii până când se judecă pe fond cauza. Or, până acum instanţa le‑a respins solicitările. Justiţia s‑a mişcat repede, adică în două luni aproape am reuşit să trecem de Curtea de Apel, unde suntem la faza în care am câştigat şase procese din şapte. Eu sper să le câştigăm pe toate, ceea ce înseamnă că sunt şanse foarte mari ca statul român să încaseze anul acesta circa 200 de milioane de euro”, a declarat Chiriţoiu, citat de “Money Magazine”.

Zilele trecute, reprezentanţii marilor companii petroliere amendate au declarat că au plătit în totalitate amenda-record de peste 200 milioane de euro aplicată de Consiliul Concurenţei, însă procesele cu statul continuă.

Cartelurile, noua prioritate

Bogdan Chiriţoiu a mai afirmat că doreşte să crescă posibilitatea de investigaţii a unităţii de carteluri, care sunt foarte necesare. “Vreau să întăresc capacitatea instituţiei. Deocamdată, echipa de la bănci am mutat‑o la nou‑creata unitate de carteluri, pe care am înfiinţat‑o recent la sfatul Băncii Mondiale. Era nevoie de aşa ceva, pentru că, în zona de carteluri, Consiliul Concurenţei nu are multe investigaţii. Avem mai multe cazuri pe verticală, înţelegeri între furnizori‑distribuitori, decât pe orizontală, înţelegeri între companii concurente. Dar vom face angajări, mai ales că de trei ani vrem să facem o unitate de economişti în instituţie. Ţinta mea ar fi să aduc oameni cu doctorat în economie din străinătate”, a spus preşedintele Consiliului Concurenţei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639566-10-03

TAGURI: Chiriţoiu, Consiliul Concurentei, amenzi
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...