2018-12-11 15:37


Petrom taie 30% din investiţii

 |  17:46
Petrom taie 30% din investiţii
Alina Oprea

Grupul OMV Petrom, singurul producător de petrol şi gaze din România, şi-a redus planurile de investiţii pentru acest an cu 30% faţă de anul precedent, ca răspuns la preţul scăzut al ţiţeiului. Programul de investiţii pentru 2015 este estimat la circa un miliard de euro, din care aproape 85% va fi dedicat proiectelor din Upstream. Se estimează că scăderea investiţiilor comparativ cu anul trecut va avea un impact negativ asupra producţiei viitoare de hidrocarburi.

“Ca răspuns la preţul scăzut al ţiţeiului, ne-am redus planurile de investiţii pentru 2015 ale Grupului cu aproximativ 30% faţă de anul precedent şi am continuat să ne optimizăm structura de costuri, măsuri preconizate a ne proteja poziţia fluxului de numerar extins. Aceste iniţiative ne vor afecta, însă, producţia viitoare de hidrocarburi. În următoarele luni, ne aşteptăm ca discuţiile publice referitoare la mediul fiscal şi de reglementare să continue, aşa cum a fost anunţat de către autorităţi, şi vizăm obţinerea unui cadru stabil, predictibil şi favorabil investiţiilor, o condiţie-cheie pentru investiţiile viitoare”, a declarat directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

Reprezentanţii companiei preconizează că un potenţial mediu scăzut de preţ al ţiţeiului pe o perioadă îndelungată se aşteaptă să ducă la scăderea investiţiilor anuale în Upstream cu 25-35%, precum şi a producţiei de hidrocarburi cu până la 4% între 2015 şi 2017 faţă de 2014.

În primul trimestru din 2015, preţul mediu Ural a scăzut cu 51% comparativ cu nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut, atingând valoarea de 52,89 dolari/baril. Preţul mediu realizat la ţiţei a scăzut cu 53%, la valoarea de 45,37 dolari/bbl. În ceea ce priveşte perspectivele pentru 2015, reprezentanţii companiei se aşteaptă ca preţul mediu al ţiţeiului Brent să înregistreze o valoare medie între 50 şi 60 dolari/bbl. Diferenţialul Brent-Ural se anticipează că va rămâne relativ mic.

Petrom a raportat în primul trimestru un profit net de 345 milioane lei, în scădere cu 68% comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar afacerile companiei au ajuns la 4,2 miliarde de lei, cu 19% mai mici faţă de primele trei luni din 2014. Sectorul de explorare şi producţie, principalul centru de profit al companiei, a fost puternic afectat de scăderea cu circa 50% a barilului de petrol, spun reprezentanţii Petrom.

Producţia internă de ţiţei a fost de 6,9 milioane bbl, cu 2% mai mică faţă de T1/14, din cauza declinului natural şi a reparaţiilor capitale planificate la sonde-cheie. Producţia internă de gaze a crescut cu 4%, la 8,8 milioane bep, în principal datorită noilor sonde puse în producţie pe zăcământul Bustuchin, precum şi creşterii debitului la sondele din zăcământul Totea.

După afacerile din 2014, OMV Petrom este a doua mare companie din România, după Automobile Dacia. Acţionarul majoritar al companiei este grupul austriac OMV


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-18

TAGURI: petrom, investitii, baril, petrol
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ANONIM
18 Mai 2015

Dar datoriile catre stat , au fost onorate , redeventele , etc. Bani neluati de la mfiotul de Patriciu , au fost recuperati ? Rafinaria Midia a luat bani statul ? Alo DNA si Americani care stiu tot , ce face-ti de 10 ani cu furturile din tara ? Sau este colaborare la furturi ?
Random imageUltimele stiri


loading...