2017-01-19 00:13

ECONOMIE


Petrom a solicitat autorităţilor liberalizarea preţurilor la gaze

 |  16:02
Petrom a solicitat autorităţilor liberalizarea preţurilor la gaze
OMV Petrom (SNP) propune modificarea Legii gazelor,astfel încât populaţia să primească pe o perioadă determinată doar gaze dinproducţia internă, ceea ce ar duce la scăderea facturilor cu până la 15%, iarpentru altă categorie de consumatori, industriali şi comerciali, preţurile săfie liberalizate. Astfel, vor fi reduse facturile pentru gazele primite depopulaţie şi de către consumatorii care furnizează servicii sociale esenţiale,precum cele de sănătate, de îngrijire a copiilor sau de educaţie. "Propunereanoastră răspunde necesităţii de liberalizare a pieţei, ţinând cont, în acelaşitimp, de vulnerabilitatea consumatorilor casnici şi a furnizorilor de serviciisociale esenţiale precum sănătate, îngrijirea copiilor, educaţie. Propunemcrearea a două categorii diferite de consumatori: pe de o parte, ceivulnerabili, pe care i-am menţionat. Aceştia ar trebui să aibă dreptul săprimească pentru o perioadă determinată numai gaze din producţia internă,pentru a nu fi împovăraţi de preţul ridicat al gazelor de import, ceea ce vaduce la scăderea semnificativă a facturii la gaze, scădere ce poate fi până la15%", a declarat Hilmar Kroat-Reder, membru al Directoratului Petrom,responsabil pentru Gaze şi Energie, citat de Mediafax.

A doua categorie de consumatori va fi reprezentată declienţii industriali şi comerciali. "Pentru această categorie deconsumatori, liberalizarea ar trebui să conducă la un preţ care să reflecteraportul cerere-ofertă. Pentru ca implementarea acestei propuneri echilibratedin punct de vedere social să fie posibilă, este nevoie de revizuireacorespunzătoare în special a art. 98 din actualul draft al Legii gazelor, carea fost supus dezbaterii publice de către ANRE, şi de definirea consumatorilorvulnerabili", a afirmat Hilmar Kroat-Reder. Astfel, diferenţierea înfuncţie de categoriile de consumatori ar permite liberalizarea pieţei, fără caaceasta să afecteze populaţia în mod direct.

"În următorii câţiva ani, Guvernul ar trebui sădezvolte proceduri, conform cu cerinţele UE, pentru susţinerea în mod direct agospodăriilor cu venituri mici, în locul subvenţiilor indirecte, prinintermediul unor preţuri ţinute la un nivel scăzut în mod artificial, caredeformează piaţa", a arătat oficialul Petrom. El apreciază că piaţaromânească de gaze nu funcţionează "de facto" ca o piaţă competitivă,în baza principiului "cerere şi ofertă", buna funcţionare a acesteiafiind influenţată de o serie de reglementări interne cum ar fi "coşul degaze", care estimează un raport între gazele de import la preţurile depiaţă şi gazele din producţia internă la preţuri reglementate de facto,situate, în prezent, la un nivel de 40% din preţul internaţional.

Potrivit legislaţiei europene, posibilitatea de aachiziţiona gaze naturale la un preţ reglementat ar trebui să fie un dreptexclusiv al clienţilor vulnerabili. Petrom a transmis ANRE şi MinisteruluiEconomiei propunerile privind modificarea legislaţiei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-07-31Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image