2018-07-17 14:34


Piaţa auto, pe jantă

 |  21:00
Piaţa auto, pe jantă

Piaţa auto autohtonă va continua trendul negativ în acest an, iar profitul reţelelor de distribuţie va rămâne în jurul a zero, în condiţiile în care în primele cinci luni media profitabilităţii la nivelul industriei este negativă, estimează Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA).

"Scăderea vânzărilor a condus la o prăbuşire a cifrei de afaceri în perioada 2008-2010, cu 50% în 2010 faţă de 2008. Estimarea este că pentru 2011 reducerea va fi de 60%, iar cifrele din 2012 vor confirma continuarea acestei prăbuşiri. Cifra de afaceri va continua trendul negativ în acest an", a declarat Brent Valmar, vicepreşedintele APIA, la conferinţa Mediafax Talks about Auto Industry.  

"Sunt multe firme (n.r., distribuitori auto) în insolvenţă, acestea se confruntă cu o serie de probleme, cum ar fi lipsa de cash, întârzieri la plată ale unor parteneri, probleme întâmpinate la rambursarea creditelor către bănci. Nu mai putem vorbi demult de profitabilitate în vânzarea de maşini noi, iar în restul industriei nivelul de profitabilitate este uşor peste zero", a adăugat Valmar.

Scăderea pieţei are la bază, potrivit APIA, printre altele, lansarea târzie a programului de înnoire a parcului auto, zvonurile legate de acest program, dar şi puterea de cumpărare redusă şi importul ridicat de maşini second-hand din ultimii ani. "Trebuie să ne concentrăm cu toate eforturile spre sprijinirea producţiei locale. Industria locală are resurse să acopere necesarul de pe piaţă, la costuri rezonabile. În ceea ce priveşte programul de înnoire a parcului auto, cred că o valoare rezonabilă la care ne gândim şi în contextul economic actual ar fi de 100.000 de maşini casate pe an, pentru a creşte gradul de întinerire a parcului auto. De asemenea, sunt necesare măsuri fiscale care să promoveze deţinerea de maşini mai puţin poluante şi corectarea şi corelarea cadrului legal de autorizări de ateliere de reparaţii", susţine reprezentantul APIA. Valmar estimează pentru acest an că piaţa auto nu va depăşi 92.000 de autovehicule.

Tot mai puţine persoane fizice cumpără maşini

Vicepreşedintele APIA a menţionat că ponderea persoanelor fizice care cumpără maşini este în scădere dramatică, ajungând la 31% în primele cinci luni, de la 45% anul trecut, principalii cumpărători fiind corporaţiile internaţionale care au bani să-şi înnoiască parcul auto. Potrivit datelor APIA, anul trecut, 55% dintre maşini au fost achiziţionate de companii, iar 45% de persoane fizice. 

Piaţa auto s-a redus în primele cinci luni cu 12,1%, la 34.467 de unităţi, vânzările de autoturisme având un ritm de scădere apropiat (11,9%), la 28.979 de unităţi.  

Renault va investi peste 250 milioane de euro în România, în 2012

Grupul Renault, proprietarul Dacia, va investi în acest an peste 250 de milioane de euro în România, printre proiecte numărându-se o linie robotizată de prese de mare tonaj, dublarea capacităţii turnătoriei de aluminiu şi creşterea cu 30% a capacităţii de producţie a cutiilor de viteze. Thomas Dubruel, directorul comercial al Dacia, a afirmat că în România grupul are o structură completă, dezvoltând activităţi de design, inginerie, producţie şi comerţ. "România este a doua ţară a «planetei Renault», după Franţa", a spus Dubruel.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639567-04-18

TAGURI: Masini, auto, piata, profit, scadere

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova