2018-12-15 13:28


Piaţa construcţiilor a scăzut cu 14,3% în primul semestru

 |  15:51
Piaţa construcţiilor a scăzut cu 14,3% în primul semestru

Realităţile momentului din piaţa construcţiilor nu corespund nici pe departe cu prognozele optimiste lansate la începutul acestui an, a declarat, vineri, pentru Agerpres, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO), Laurenţiu Plosceanu.

“S-a estimat că 2011 va fi anul final al perioadei de recesiune în sectorul de construcţii, dar realitatea cu care ne confruntăm la sfârşitul primului semestru arată că tendinţa de declin în sector continuă. Este o scădere cu 14,3% faţă de perioada similară a anului trecut, iar ceea ce s-a realizat în prima jumătate a lui 2011 reprezintă doar 38% din ceea ce s-a realizat, oricum puţin, în întregul an 2010”, a spus preşedintele ARACO. În opinia sa, “optimismul moderat cu care am atacat anul 2011 nu este confirmat de datele economice disponibile acum, la sfârşitul verii”.”Perioada aceasta de complicaţii se pare că nu se va opri la nivelul lui 2011, chiar dacă anul viitor vor fi alegeri şi, în acest context, se vor injecta nişte bani pentru a arăta că există o mişcare economică în ţară”, a adăugat Laurenţiu Plosceanu.

 Potrivit preşedintelui ARACO, legislaţia şi procedurile de achiziţii publice ar trebui îmbunătăţite. “În continuare, cu legea pe masă, multe entităţi achizitoare pot predefini, prin caietul de sarcini, profilul viitorului câştigător şi multe licitaţii se desfăşoară doar pentru a crea o aparenţă legală acelei atribuiri care este, de fapt, aproape directă”, a spus Plosceanu. Din această perspectivă, ARACO urmăreşte să introducă “un sistem de certificare a companiilor de construcţii care activează în România, fie că sunt autohtone, fie că provin din spaţiul comunitar sau din alte zone, pentru a elimina firmele de apartament, care doar intermediază lucrări”.

Plosceanu a atras atenţia că statul nu încurajează domeniul construcţiilor, un exemplu fiind legea parteneriatului public-privat care, după ce a trecut de Parlament, pe la finalul anului trecut, a rămas până în prezent fără nicio dezvoltare notabilă în plan economic. “Partenerii privaţi au totală disponibilitatea, dar statului îi lipseşte curajul. Am putea utiliza bani europeni, asiatici, americani, din Orientul Mijlociu. Amprenta politică şi interesele care, nu de puţine ori, pun în lumină elemente care ţin de corupţie, blochează acest parteneriat”, a subliniat preşedintele ARACO.

Un alt exemplu de “lipsă de fermitate” al oficialităţilor ar fi demersul Autorităţii Naţionale de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice (ANRMAP) pentru standardizarea caietelor de sarcini pe tipuri de lucrări, în încercarea de a limita posibilităţile entăţii achizitoare de a predefini profilul câştigătorului unei achiziţii publice. “Este un proiect încremenit pentru care, iarăşi, este nevoie de puţină fermitate guvernamentală, dar nu sunt convins că, în acest moment, guvernul are interes să vină cu îmbunătăţiri la o regulă a jocului pe care a promovat-o în anii precedenţi”, a spus preşedintele ARACO. Plosceanu a mai arătat că anumite proiecte europene sunt blocate din perspectiva finanţării şi din cauza modului în care achiziţiile publice sunt controlate politic. “Controlul politic devine atât de toxic încât blochează buna desfăşurare a acestor proiecte. Se pierd resurse, se pierde timp. Cineva va plăti. Din păcate, până acum, preţul crizei este plătit de companii şi salariaţii acestora, de către populaţie”, a mai spus şeful ARACO. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-09-16
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...