2017-01-21 06:24

ECONOMIE


Piaţa de capital, în fierbere

 |  21:00
Piaţa de capital, în fierbere

Preconizata creştere a limitei de deţinere a acţiunilor la SIF-uri, de la 1 la 5%, care urmează să fie decisă săptămâna aceasta în Camera Deputaţilor, a produs o mare emulaţie pe piaţa de capital. Valoarea acţiunilor la SIF-uri a crescut în ultima perioadă, în ciuda crizei.

O limită de deţinere mai ridicată va duce la o concentrare spectaculoasă pe piaţa de capital. Un grup mai mic de persoane va deţine mai multe acţiuni, ceea ce va facilita întrunirea cvorumurilor AGA şi luarea de decizii. Această concentrare de bani şi putere reprezintă o miză importantă. De notat că portofoliile de acţiuni la SIF-uri au o valoare considerabilă: Erste Bank s-a înţeles cu SIF-urile pentru cumpărarea acţiunilor pe care le deţin la BCR. În plus, SIF-urile mai deţin acţiuni şi la o serie de companii naţionale, mai ales din domeniul energetic, care este posibil să fie scoase curând la privatizare

CNVM a făcut ciocu’ mic

Până acum, legea prevedea că o persoană nu poate deţine mai mult de 1% din capitalul social al unui SIF. De asemenea, 1% era şi limita până la care un grup de persoane putea acţiona concertat.

În realitate însă lucrurile nu au stat chiar aşa. Comisia Naţională de Valori Mobiliare a sesizat în repetate rânduri abateri de la lege, în sensul formării unor grupuri de acţionari care depăşeau cu mult pragul de 1%. Dispoziţiile CNVM au fost atacate în instanţă, dar au fost respinse la Curtea de Apel şi Înalta Curte, rămânând definitive şi irevocabile.

Intrarea în dezbatere a iniţiativei legislative de ridicare a limitei de deţinere a făcut însă ca CNVM să adopte o atitudine prudentă. Deşi termenele în care dispoziţiile sale de intrare în legalitate a persoanelor care depăşeau pragul legal de 1% au fost de mult depăşite, Comisia nu a mai luat nici o măsură.

Avantaj pentru cei care au fentat legea

În eventualitatea, foarte probabilă, că Parlamentul va aproba ridicarea limitei de deţinere, acţionarii care şi până acum au depăşit acest prag vor fi avantajaţi în faţa celorlalţi. Ei vor putea obţine cu uşurinţă o poziţie dominantă în SIF-uri, în mod incorect.

Este de datoria deputaţilor ca prin actul normativ pe care îl vor emite să asigure întâi aşezarea la egalitate a tuturor concurenţilor şi abia apoi să ridice „ştacheta”, oferind aceeaşi şansă tuturor. Dacă însă legea se adoptă fără corectarea neregulilor actuale, se va gira un uriaş abuz, cu efecte grave de distorsionare a pieţei de capital din România.

Iniţiativa legislativă aparţine unui grup de 19 parlamentari din toate partidele. Aceştia au propus eliminarea oricărei limite de deţinere a acţiunilor la SIF-uri, dar Senatul a considerat oportun să menţină totuşi un prag de 5%. Luni, actul legislativ intră în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care este cameră decizională.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-01-10

TAGURI: capital, crestere, sifComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image