2017-01-25 01:28


Piaţa imobiliară se dezgheaţă uşor. Cresc tranzacţiile cu spaţii de birouri, dar scad pe segmentul industrial

 |  17:07
Piaţa imobiliară se dezgheaţă uşor. Cresc tranzacţiile cu spaţii de birouri, dar scad pe segmentul industrial
Sumeletranzacţionate pe piaţa imobiliară din România în trimestrul doi al acestui an,în sectoarele rezidenţial şi de birouri, cumulează aproximativ 23,5 milioane deeuro, ceea ce reprezintă o scădere de 87% comparativ cu trimestrul unu 2011, searată într-un raport al companiei DTZ Research. Totuşi, proprietarii deterenuri din centrul Bucureştiului au ajuns săceară şi 8.000 de euro pe metrul pătrat, arată datele companiei de consultanţăimobiliară Colliers, în condiţiile în care preţurile s-au înjumătăţit înultimii aproape trei ani, atingând nivelurile din 2004-2005. Analiştii Colliersapreciază că al doilea semestru din 2011 ar putea aduce o intensificare aactivităţii tranzacţionale, în condiţiile în care mai multe tranzacţii începuteîn 2010 s-ar putea finaliza în perioada următoare.

”Pentru primul semestru din 2011, am identificat un volum de investiţii învaloare totală de 213,94 milioane de euro, ceea ce reprezintă o creştere de 14%de la an la an. Conform estimărilor, volumele de investiţii în România ar puteasă depăşească 500 milioane de euro până la sfârşitul acestui an. Prevedem oîmbunătăţire constantă pe piaţă de-a lungul celei de-a doua jumătăţi a lui2011, cu activitate în principal de la investitorii care au deja proprietăţi înRomânia. Nu ne aşteptăm să vedem volume semnificative de capital nou intrând pepiaţa locală până în 2012”, a spus Bogdan Sergentu, Head of Valuations andConsulting, DTZ Echinox.Investiţiile în proprietăţi comerciale din Europa (retail, office, industrial)în al doilea trimestru al anului 2011 au ajuns la 25,4 miliarde de euro,reprezentând o creştere de 14% faţă de valoarea de 22,4 miliarde de euro dinT1, conform ultimului raport al DTZ Research, ”Investment Market Update”.Volumul mediu al investiţiilor din ultimele patru trimestre este de 27,1miliarde de euro, comparativ cu media de 20,7 miliarde de euro, înregistrată peacelaşi interval de referinţă, în 2010. Acesta este al şaptelea trimestruconsecutiv cu o creştere constantă,fapt ce subliniază o majorare sustenabilă în activitate.Raportul arată că ponderea activităţii investitorilor de peste ocean (29%) ascăzut la cel mai mic nivel din 2002, situându-se la 7,5 miliarde de euro în T22011.Sectorul de birouri a cumulat cea mai mare pondere a activităţii în T2 2011. Cuinvestiţii de 9,8 miliarde de euro, acesta a reprezentat 39% din volumul total.Activitatea a rămas intensă şi pe segmentul de retail, unde volumele autotalizat 9 miliarde de euro, mai ales din tranzacţiile cu centre comerciale.

Sectorulindustrial a marcat însă o scădere semnificativă pe parcursul trimestrului, de45%, până la valoarea de 1,7 miliarde de euro, ce reprezintă o cotă de piaţă denumai 7%. Activitatea în alte sectoare a crescut de la 0,6 miliarde de euro înT1 la 2,7 miliarde de euro în T2, creştere atribuită parţial tranzacţiilor cuclădiri din sectorul medical şi cu proprietăţi adiacente traseelor rutiere.Preţurile terenurilor din Capitală s-au întors la valoarea din 2004-2005

Preţurileterenurilor nu au înregistrat evoluţii spectaculoase în ultimele şase luni, cimai degrabă s-au stabilizat.Per total, preţurile terenurilor au ajuns lavalorile anilor 2004-2005, se arată în documentul citat. În cele mai căutatezone (Centru, Aviaţiei, Floreasca, Barbu Văcărescu), dar şi în anumite sub-zone(Drumul Taberei, Progresului, Pantelimon, Berceni) preţurile şi-au atinsminimul, iar în anumite zone se păstrează discrepanţe mari între aşteptărilevânzătorilor şi ofertele făcute de cumpărători. "De exemplu, în PiaţaVictoriei, preţurile cerute variază între 1.500 euro/metrul pătrat şi 8.000euro/metrul pătrat, în funcţie de vizibilitate,formă, caracteristicile PlanuluiUrbanistic Zonal. În zonele periferice sau cu dificultăţi de acces şiinfrastructură slabă, preţurile încă mai scad. Deprecierea acestora s-a situatîntre 10 şi 30%", se menţionează în comunicat.

AnaliştiiColliers apreciază că al doilea semestru din 2011 ar putea aduce ointensificare a activităţii tranzacţionale, în condiţiile în care mai multetranzacţii începute în 2010 s-ar putea finaliza în perioada următoare. "Cerereaar putea să crească, susţinută de perspectivele bune de creştere economică careau readus România şi în special Bucureştiul pe agenda investitorilor.Încontextul unei oferte în creştere, preţurile terenurilor nu vor evoluasemnificativ pe termen scurt şi mediu. În anumite cazuri excepţionale,proprietarii de terenuri aflaţi sub presiunea băncilor ar putea să vândă cupreţuri mai mici terenurile pe care le deţin", menţionează sursa citată.

Înciuda diversificării cererii, doar anumite terenuri au atras atenţiainvestitorilor, în special cele cu destinaţie de retail sau pentru dezvoltarede clădiri de birouri.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-07-05Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image