2018-07-21 12:40


PIERDERI BANCARE – Instituţiile financiare plătesc pentru creditul cu buletinul

 |  21:00
PIERDERI BANCARE – Instituţiile financiare plătesc pentru creditul cu buletinul

Pierderile-record înregistrate de bănci în 2012 sunt consecinţele anilor de dinainte de criză, când oricine putea lua un credit, potrivit opiniei specialiştilor. Conform acestora, există o posibilitate foarte mică cu privire la capacitatea instituţiilor bancare de a-şi recupera banii din creditele restante. Primele două bănci din România, din punctul de vedere al expunerii pe piaţă, BCR şi BRD, au raportat pierderi pentru anul 2012 de 280 milioane de euro şi, respectiv, 332 milioane lei.

Analistul financiar Ionel Blănculescu este de părere că pierderile-record suferite de marile bănci din România nu reprezintă altceva decât “preţul” plătit de acestea pentru anii în care au oferit credite fără să ţină cont de consecinţe. “Aceste bănci plătesc preţul inconştienţei anilor de boom din România. Mai mult, plătesc şi costul blocării de acum din economia românească. Toate acestea au dus la nevoia de a avea provizioane din ce în ce mai mari. Tot ce se întâmplă acum este practic achitarea notei de plată. Totodată, nu cred că există o posibilitate reală ca băncile să îşi recupereze aceste pierderi. Ca exemplu, rata de recuperare a creanţelor este acum în jur de 20%. Astfel, eu cred că o recuperare a 20% din pierderi este varianta optimistă, 10% e o variantă raţională şi 5% cred eu că este cea pesimist/realistă. Cu privire la posibilitatea de a creşte comisioanele cu scopul de a recupera o parte din pierderi, eu nu cred că se va întâmpla. Acestea au tot fost majorate în cursul anului trecut şi e clar că, dacă măreşti preţul, scade cererea”, a declarat Blănculescu.

BCR, pierderi de 280 milioane de euro

Pierderea netă a grupului BCR s-a ridicat anul trecut la 1,2 miliarde de lei, în contextul creşterii cu peste 68% a costurilor cu provizioanele, până la 3,6 miliarde de lei. Rezultatul operaţional a fost în 2012 de 2,35 miliarde de lei, în scădere cu 3,3% faţă de anul 2011. Potrivit BCR, reducerea a fost cauzată în primul rând de cererea slabă de credite de consum, iar în al doilea rând de  nivelul redus al creditelor de investiţii şi de capital de lucru pentru companii. BCR va renunţa în următoarele 12-18 luni la 1.600 de salariaţi, adică 17,5% din totalul angajaţilor, a anunţat chiar Tomas Spurny, preşedintele băncii. Domnia sa a explicat că vor fi închise peste 60 de sucursale neprofitabile, iar numărul salariaţilor se va reduce de la 9.100 la 7.500.

BRD, pierderi de 332 milioane de lei

 BRD a înregistrat anul trecut pierderi de 332 milioane lei (74,5 milioane euro), după creşterea costului riscului cu 61,6%, la 1,938 miliarde lei. “Performanţa noastră financiară a fost afectată anul trecut de creşterea costului riscului, în condiţiile unui mediu dificil”, a declarat într-un comunicat preşedintele - director general al BRD-Groupe Societe Generale, Philippe Lhotte. Venitul net bancar a scăzut cu 6,1% în comparaţie cu 2011, la 2,912 miliarde lei, influenţat în special de declinul marjei nete de dobândă, determinat de evoluţia adversă a ratelor dobânzilor şi de efectele structurale.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639873-11-30

TAGURI: brd, bcr, pierderi, banci, blanculescu

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

HOROSCOP de WEEK-END 21-22 IULIE Acum 12 ore | (0)
Horoscop

Apa Nova