2018-12-12 16:19


Pieţele financiare se contractează în faţa recesiunii globale

 |  16:01
Pieţele financiare se contractează în faţa recesiunii globale

Bursele din Europa şi-au continuat vineri trendul descendent, înregistrând a doua zi consecutivă de pierderi severe, pe fondul prăbuşirii indicilor asiatici şi a datelor privind încetinirea creşterii economiei globale.

Scăderi puternice la toate bursele din lume

Pieţele financiare europene au deschis vineri dimineaţă în scădere puternică, indicele FTSE 100 de la Londra înregistrând o pierdere de 3,1%, în timp ce Dax (Germania) şi Cac 40 (Franţa) au coborât cu 3,2%, respectiv 1,9%. Cele mai mari temeri ale investitorilor privesc zvonurile tot mai persistente ale reintrării în recesiune a marilor puteri economice globale. Richard Hunter, şeful Hargreaves Lansdown Stockbrokers, a subliniat că, în urma scăderilor de vineri, indicele FTSE 100 a ajuns la o pierdere totală de 16% în 2011, ca urmare a crizei datoriilor şi a încetinirii creşterii economice. „Este o constatare dureroasă că retorica politicienilor nu s-a tradus până acum în planuri definitive, care ar putea să calmeze într-un fel sau altul îngrijorările investitorilor”, a declarat acesta. „Se pare că există o lipsă de coordonare în acţiunile care au ca scop fie efortul sporirii creşterii economice, fie stabilirea unui plan pe termen lung pentru a se elimina dificultăţile legate de datoriile suverane ale statelor, în special în Europa şi Statele Unite”, a mai spus Hunter. Bursele asiatice au înregistrat la rândul lor scăderi consistente în şedinţa de vineri, indicele Kospi din Coreea de Sud coborând cu 6,2%, în timp ce Nikkei 225 (Japonia) a scăzut cu 2,4%, iar S&P/ASX 200 (Australia) cu 3,5%. La ora 15.15, ora României, principalii indici europeni îşi mai atenuaseră scăderile, dar continuau să înregistreze valori negative. Astfel, FTSE 100 pierdea 1,21%, în timp ce Dax şi Cac 40 scădeau cu 2,35%, respectiv 1,28%.

Analiştii vorbesc despre fenomenul de „pieţe în scădere”

Tot mai mulţi analişti au început să comenteze asupra fenomenului de „bear market” (piaţă în scădere), caracterizat prin instaurarea unui trend negativ constant pe termen lung. „Pieţele în scădere tind să existe când încrederea este mică, pe fondul cererii scăzute şi a unui flux de zvonuri negative”, a afirmat Chou Chong, de la Aberdeen Asset Management, pentru BBC. „Occidentul trebuie să facă faţă unei creşteri scăzute şi unei cereri prăbuşite. Aceste lucruri pun presiune pe comportamentul pieţelor”, a adăugat acesta.

Cotaţia aurului la un nou record

Preţul petroului a continuat să scadă, la rândul său, investitorii pariind că cererea de combustibil va înregistra o scădere în viitorul apropiat. Preţul petrolului pentru Statele Unite a scăzut cu 1,07$, în timp ce petrolul Brent, la bursa din Londra, a coborât cu 1,53$, la 105,49$. Investitorii au continuat să caute refugiu în plasamente sigure, precum aurul şi francul elveţian, motiv pentru care preţul metalului preţios a înregistrat un nou record – 1.833,81$ pe uncie, iar moneda elveţiană s-a întărit din nou faţă de euro, în ciuda intervenţiilor băncii naţionale pentru a preveni acest fenomen.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-06-27
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...