2018-07-22 09:39


Ping-pong cu porcul românesc

 |  16:32
Ping-pong cu porcul românesc

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) joacă ping-pong cu exporturile de carne de porc din România.

Ultima informare din partea ANSVSA anunţă „demersuri reuşite pentru liberalizarea comerţului intracomunitar cu carne de porc şi produse din carne de porc”, dar fără o finalitate concretă. Numai că, fostul şef al ANSVSA anunţa anul trecut că, pe 1 ianuarie 2012, se reia exportul de astfel de produse, fapt ce nu s-a produs.

Acum, ANSVSA precizează că a solicitat Comisiei Europene permisiunea pentru industria naţională de profil să poată folosi carne de porc proaspătă de provenienţă românească din cadrul sistemului canalizat (sistem de unităţi aprobate şi supravegheate potrivit unei scheme de teste şi controale). Se consideră că reluarea exporturilor ar aduce beneficii pentru producătorii români, dar mai este nevoie de câteva întâlniri până când autorităţile de la Bruxelles vor permite acest lucru.

Culmea este că Radu Roatiş, fostul şef al ANSVSA, anunţa că statele membre şi-au dat acordul pentru reluarea exportutilor româneşti de carne de porc, decizia urmând să fie publicată în Jurnalul Oficial al UE. Livrările de carne şi produse procesate din carne de porc provenind de la firme româneşti au fost interzise pe piaţa UE din anul 2003, întrucât România folosea vaccinarea porcilor pentru eradicarea pestei porcine clasice.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639566-08-29

TAGURI: ANSVSA, Radu_Roatis, carne_de_porc, liberalizare_exporturi

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova