2019-02-21 01:49


Plafonul de garantare a depozitelor bancare creşte de la 50.000 euro la 100.000 euro

 |  12:18
Plafonul de garantare a depozitelor bancare creşte de la 50.000 euro la 100.000 euro

Plafonul de garantare a depozitelor bancareconstituite de către persoane fizice şi juridice va fi majorat, începând cuanul viitor, de la minimum 50.000 euro la cel puţin 100.000 euro, decizia fiindluată în şedinţa de marţi a Guvernului, a anunţat ministrul Finanţelor,Gheorghe Ialomiţianu.

Potrivit ministrului, decizia de majorare a plafonului de garantare adepozitelor bancare are un impact financiar negativ estimat la 590 milioane lei.

Ministerul Finanţelor a lansat în dezbatere, în luna octombrie, un proiectde ordonanţă de urgenţă care stabileşte că angajaţii băncilor sau persoaneleaflate la conducerea instituţiilor de credit nu vor mai putea face parte dinConsiliul de Administraţie al Fondului de Garantare a Depozitelor în SistemulBancar (FGDSB), iar de la începutul anului plafonul de garantare va creşte dela 50.000 euro la 100.000 euro.

Astfel, membrii consiliului de administraţie al FGDSB "nu trebuie să deţină în cadrul vreuneiinstituţii de credit calitatea de angajat sau director, membru al consiliuluide administraţie, comitetului de supraveghere ori directoratului, dupăcaz", pe lângă prevederile deja existente în lege că aceştia nu potfi soţi, rude sau afini până la gradul al doilea între ei, nu trebuie să fifost declaraţi faliţi şi nu trebuie să aibă cazier judiciar.

În prezent, Consiliul de Administraţie al Fondului este format din LiaTase, consilier BNR şi preşedinte al Fondului, şi Romulus Palade, consilierBNR, Lucia Sanda Stoenescu, consilier BNR, Radu Graţian Gheţea, preşedinteAsociaţiei Române a Băncilor, Radu Negrea, secretar general ARB, DumitruLaurenţiu Andrei, director general adjunct în Ministerul Finanţelor, şi RaduConstantin Ragea, subsecretar de stat în ministerul Justiţiei.

Gheţea este şi preşedintele CEC Bank, ceea ce înseamnă că nu va mai puteaface parte din consiliul de administraţie al FGDSB după aplicarea noilorreglementări.

Proiectul mai prevede eliminarea din categoria resurselor financiare aleschemei de garantare a depozitelor a liniilor de credit stand-by acordate decătre instituţiile de credit.

Totodată, proiectul de act normativ introduce condiţii referitoare laconstituirea, administrarea şi utilizarea fondului special pentru despăgubireapersoanelor prejudiciate prin măsurile dispuse şi implementate în cursuladministrării speciale.

O persoană prejudiciată este definită ca fiind orice persoană care "aobţinut o hotărâre judecătorească executorie prin care i se recunoaşte dreptulde a primi despăgubiri pentru prejudiciul suferit ca urmare a măsurilor dispuseşi implementate în cursul administrării speciale a unei instituţii decredit".

Fondul special ar putea fi constituit şi alimentat din cotizaţiile anualeale instituţiilor de credit la fondul special, cotizaţiile suplimentare aleinstituţiilor de credit la fondul special, veniturile din investirea sumeloracumulate la fondul special şi împrumuturi.

În situaţia în care resursele financiare acumulate la fondul special nusunt suficiente pentru a asigura onorarea plăţii despăgubirilor, fiecareinstituţie de credit persoană juridică română plăteşte, în termenul comunicatde Fond, o cotizaţie suplimentară, potrivit proiectului de act normativ.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-07-24
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...