2017-01-18 22:36

ECONOMIE


Gunoiul politic

 |  21:00
Gunoiul politic

Disputele politice, mult exacerbate acum, în prag de an electoral, lasă România plină de gunoaie şi fără bani. Costurile sunt notabile, la prima vedere fiind vorba de circa o jumătate de miliard de euro, la care se vor adăuga penalităţile de la Comisia Europeană pentru că nu am respectat angajamentele de mediu.

Uniunea Europeană (UE) a pus la dispoziţia ţării noastre aproape un miliard de euro, la care se adaugă şi cofinanţarea din partea statului român, pentru realizarea sistemelor integrate de management al deşeurilor, care se traduc prin gropi de gunoi ecologice şi reţele de colectare şi transfer al deşeurilor. Până acum, au fost semnate contractele pentru 17 proiecte, ce acoperă 52% din finanţările pe acest domeniu.

Sistemul românesc a fost gândit cu câte o astfel de groapă în fiecare judeţ, în general, unde să fie strâns gunoiul din tot judeţul. Democratic, tot sistemul ar trebui pus la punct de edilii din acel judeţ, în frunte cu preşedintele consiliului judeţean.

Responsabili din domeniu au declarat că diversitatea politică şi animozităţile ce domină relaţiile dintre primari şi preşedinţii de consilii au împiedicat derularea unor astfel de proiecte. Nimeni nu vrea să aibă pe teritoriul localităţii o groapă de gunoi, pentru că pierde voturile alegătorilor – gunoiul miroase, iar valoarea terenurilor din preajma gropilor se depreciază şi mai mult. Pe de altă parte, adversarii politici se sabotează reciproc pentru că nu vor ca să aibă ceilalţi realizări cu care să se laude în faţa alegătorilor.

Potrivit legislaţiei, nu se poate lua nici o măsură împotriva primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene care tergiversează formalităţile necesare pentru demararea proiectelor. Aceleaşi surse au precizat că toţi aşteaptă alegerile şi sancţiunile din partea electoratului. După aceea, va veni rândul Comisiei Europene să impună amenzi pentru neîndeplinirea angajamentelor asumate cu privire la managementul deşeurilor.

Amânări peste amânări

În cinci judeţe din ţară nici nu au fost înfiinţate Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară (ADI, structuri care dezvoltă proiecte prin programul Operaţional Sectorial Mediu), printre acestea aflându-se şi Bucureşti-Ilfov, a atras atenţia, marţi, Laszlo Borbely, ministrul mediului şi pădurilor, în cadrul Conferinţei Naţionale a Asociaţiilor de Dezvoltare Intercomunitară organizată de Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta. El a dat ca exemplu incineratorul de deşeuri, un proiect de 300 milioane de euro, pentru care nu se găseşte amplasament din cauza disputelor politice. Ministrul a atras atenţia că, în aceste cazuri, este foarte probabil să se piardă finanţările europene până în 2013, urmând să fie reluate demersurile pentru bugetul comunitar 2014-2020.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-12-22

TAGURI: Laszlo_Borbely, gunoi, Bucuresti, Ilfov, politic, deseuri, finantare, UEComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image