2017-01-23 00:35


''Pomană'' de la UE. Compania de Autostrăzi a salvat banii europeni pentru autostrada Deva – Orăştie

 |  18:21
''Pomană'' de la UE. Compania de Autostrăzi a salvat banii europeni pentru autostrada Deva – Orăştie
Deşi Compania de Autostrăzi şi DrumuriNaţionale (CNADNR) ar fi trebuit să atragă fonduri ISPA, până la sfârşitulanului trecut, de peste 100 milioane de euro pentru autostrada Orăştie - Deva, ComisiaEuropeană a prelungit până la sfârşitul anului 2012 termenul de cheltuire aacestor fonduri pentru tronsonul aflat pe Coridorul IV. Pe de altă parte, noulacord pentru tronsonul de autostradă Cernavodă - Medgidia va fi mai scump decâtcel încheiat iniţial cu firma Colas, respectiv de la 634,3 milioane de lei la 726,2milioane de lei.

Comisia Europeană (CE) a emis în data de 7iunie decizia prin care aprobă solicitarea autorităţilor române privind extindereatermenului de eligibilitate a cheltuielilor proiectului de construire aautostrăzii Deva - Orăştie până la 31 decembrie 2012. Proiectul era în pericolde a pierde finanţarea prin intermediul ISPA, instrument care finanţeazăproiectele de pre-aderare. Contractul pentru execuţia celor 32,80 km este de228,65 milioane de euro, iar finanţarea ISPA este de 113,7 milioane de euro.

Lucrările la autostrada Deva - Orăştie aufost demarate în aprilie 2011. „Decizia Comisiei Europene se fundamentează pedatele prezentate de partea română prin care se confirmă că proiectul poate fifinalizat până la 31 decembrie 2012”, potrivit Ministerului Transporturilor şiInfrastructurii, citat de Agerpres.

Prima decizie a Comisiei Europene privindacordarea de asistenţă financiară din fonduri ISPA pentru construireaautostrăzii Deva - Orăştie a fost emisă pe 13 decembrie 2004. Memorandumul definanţare al Deciziei a fost modificat prima dată pe 11 octombrie 2006, cuscopul de a extinde data finală de eligibilitate până la 31 decembrie 2010, darcontractul pentru construirea acestui tronson de autostradă a fost semnat abiape 9 noiembrie 2010.

Tronsoul Cernavodă - Medgidia costă aproape 9milioane de euro/km

Potrivit noului anunţ de participare lalicitaţia pentru proiectarea şi construcţia autostrăzii Cernavodă - Constanţa, tronsonulva fi lungit cu aproximativ 1,25 km. Anunţul de participare la licitaţieprevede construcţia a 20,49 km de autostradă, faţă de 19,25 km cât era prevăzutîn primul contract dintre Compania Naţională de Autostrăzi şi firma franceză Colas.În condiţiile în care contractul iniţial avea o valoare de aproximativ 634,39milioane de euro, în anunţul publicat pe site-ul Companiei Naţionale deAutostrăzi se precizează că cei 20,49 km vor costa 726,21 milioane de lei, fărăTVA, adică aproximativ 9 milioane de euro/km. Finanţarea proiectului va fiasigurată de la Banca Europeană de Investiţii, din fonduri de Coeziune de laComisia Europeană şi de la bugetul de stat. Totodată, în anunţul citat se precizeazăcă licitaţia pentru autostrada Cernavodă - Medgidia durează aproximativ douăluni, proiectarea trei luni şi constucţia celor 20,49 km de autostradă 12 luni.Dintr-un calcul simplu rezultă că numai din 2013 vom putea ajunge pe litoralulMării Negre pe patru benzi.

Autostrada Bucureşti - Constanţa nu va fiterminată în 2011

Compania Naţională de Autostrăzi a reziliat, lasfârşitul lunii aprilie, contractul încheiat cu firma franceză Colas pentruconstrucţia tronsonului de autostradă Cernavodă - Medgidia, deoarece companianu a predat proiectarea pe o lungime de aproximativ 14 kilometri şi nu aobţinut avizele şi acordurile necesare, inclusiv autorizaţia de construire,însă a solicitat costuri suplimentare importante şi prelungirea termenului deexecuţie cu 24 de luni. Totodată, pe sectorul de 5,5 kilometri, unde franceziide la Colas au executat diferite lucrări, proiectul a fost început cuîntârziere în vara anului 2010, iar din luna octombrie 2010 execuţia lucrărilorla podeţe şi structuri a fost oprită de Inspectoratul de Stat în Construcţii caurmare a nerespectării de către antreprenor, în calitatea sa de proiectant, aprevederilor Legii 10/1995 privind calitatea în construcţii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-12-06Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image