2018-12-12 00:30


Pomenile electorale ne ameninţă ratingul

 |  21:00
Pomenile electorale ne ameninţă ratingul

Agenţia de evaluare financiară Fitch avertizează că ratingul de ţară al României ar putea avea de suferit dacă vor apărea derapaje fiscale înainte sau după alegerile de anul viitor. Fitch anticipează, pe de altă parte, că o revenire a economiei ar putea consolida popularitatea Guvernului până la scrutinul electoral. Analiştii au mai apreciat că în momentul de faţă  sunt necesare măsuri suplimentare de reducere a deficitului bugetar, în valoare totală de 1% din Produsul Intern Brut (PIB), pentru a atinge ţinta de deficit pe 2012.

În privinţa unor noi măsuri de austeritate, analiştii Fitch au susţinut că sunt puţin probabile, deoarece anul viitor este un an electoral, iar Guvernul trebuie să înceapă să plătească din urmă bonusurile funcţionarilor publici, în urma unei decizii finale a justiţiei. Analiştii agenţiei mai consideră că Executivul nu se va aventura la cheltuieli publice semnificative de tip populist în aşteptarea alegerilor. „Ne aşteptăm ca PDL să se abţină de la cheltuieli fiscale preelectorale la scară largă, populiste, deoarece cumpărarea voturilor într-o astfel de manieră ar eroda credibilitatea politică, deşi apariţia unor măsuri populiste moderate este posibilă”, consideră Fitch.

Fitch: Preţurile ar putea creşte puternic în 2012

Totodată, creşterea semnificativă a preţurilor administrate din sectorul energetic şi tăierea subvenţiilor pentru energie termică vor îmbunătăţi profitabilitatea companiilor de stat din energie, dar ar putea provoca o creştere puternică a inflaţiei şi ar putea submina popularitatea Guvernului. Agenţia de rating consideră căinflaţia ridicată este principalul factor care va împiedica intrarea României în mecanismul ERM II în 2012 şi, implicit, adoptarea monedei euro în 2015. „Aceste obiective sunt prea optimiste, în principal din cauza inflaţiei ridicate, dar au o utilitate ca ancore ale politicii monetare”, au mai spus analiştii. Creditele în valută ar destabiliza financiar ţara Agenţia de evaluare Fitch trage un semnal de alarmă şi avertizează România că dacă va relua creditarea în valută ar putea risca să devină instabil financiar. Anunţul vine după ce guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat căpregăteşte măsuri de descurajare a împrumuturilor în valută pentru persoanele cu venituri în lei. „Este de remarcat că România nu s-a putut apropia de stabilitatea preţurilor, în pofida scăderii puternice a cererii interne. Există riscul ca, din cauza inflaţiei persistent ridicate din România, politica monetară să menţină ratele nominale peste cele din zona euro şi un curs valutar stabil pentru o perioadă mai îndelungată, recreând astfel amestecul toxic dintre viitoarea creditare în monedă străină şi potenţiala instabilitate financiară viitoare”, au mai spus analiştii Fitch Ratings. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-05-01
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...