2018-12-10 15:48


Ponta dă vina pe FMI şi CE pentru problemele Complexului Energetic Hunedoara

 |  18:33
Ponta dă vina pe FMI şi CE pentru problemele Complexului Energetic Hunedoara
Alina Oprea

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Energiei, Andrei Gerea, să meargă la CE Hunedoara şi să anunţe salariaţii că Guvernul acordă un ajutor de stat de 167 milioane de lei complexului, dar să aibă asupra sa şi documente prin care să le arate acestora că FMI şi CE cer închiderea unităţii. Comisia Europeană a aprobat temporar un ajutor în valoare de 37,7 milioane de euro pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara, deţinut de Ministerul Energiei. Ca urmare a pierderilor înregistrate în 2013 şi în 2014, Complexul Energetic Hunedoara se confruntă cu probleme grave de lichiditate.

„Vă rog să mergeţi cu ceea ce aprobăm azi, dar să mergeţi şi cu ceea ce ne cer tot timpul şi Comisia, şi FMI-ul, să închidem CNH-ul (CE Hunedoara - n.r.). Poate ne ajută ei să-l salvăm şi să facem restructurările de care e nevoie şi să-l salvăm”, i-a spus premierul ministrului Energiei la începutul şedinţei deGuvern.

Gerea şi-a exprimat speranţa că dialogul permanent cu factorii implicaţi pe care l-a avut până în prezent cu cei de la Hunedoara va continua, astfel încât cele două părţi să rămână pe aceleaşi „baricade”, notează Mediafax.

Prim-ministrul a reluat solicitarea adresată ministrului Energiei şi a subliniat faptul, la modul general, că uneori oamenii îşi fac rău singur.

„Mergeţi acolo să le spuneţi că facem toate eforturile, dar dacă… Aşa se întâmplă, că uneori ne distrugem noi tot, nu mai apucă să distrugă alţii”, a spus Ponta.

La rândul său, ministrul de resort şi-a exprimat dezamăgirea că nu toate acţiunile pe care el le crede benefice sunt apreciate.

Peste 200 de angajaţi ai Complexului Energetic Hunedoara au protestat recent faţă de neacordarea ajutorului de stat de 167 milioane de lei, printre revendicări fiind şi crearea unei strategii energetice care să cuprindă termocentralele Mintia şi Paroşeni.

Complexul Energetic Hunedoara, cu sediul la Petroşani, judeţul Hunedoara, deţine o cotă de piaţă de aproximativ 5% din producţia de energie electrică din România şi are aproximativ 6.500 de angajaţi.

Bani pentru disponibilizaţii de la CE Oltenia

De asemenea, salariaţii care vor fi disponibilizaţi în acest an de la Complexul Energetic Oltenia, în număr de 2.133 de angajaţi, vor primi plăţi compensatorii în cuantum total de 12,6 milioane de lei sub forma unui venit lunar de completare, în baza unei hotărâri aprobate de Guvern.

Acest ajutor este acordat lunar, pe perioade stabilite diferenţiat în funcţie de vechimea în muncă, respectiv pentru 12 luni pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 3 ani până la 10 ani, pentru 20 de luni pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 10 ani şi până la 15 ani, pentru 22 de luni pentru salariaţii care au o vechime în muncă cuprinsă între 15 ani şi până la 25 ani şi pentru 24 de luni pentru salariaţii care au o vechime în muncă de cel puţin 25 de ani.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-27

TAGURI: complex, energetic, hunedoara, oltenia, ponta, gerea
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...