2018-11-16 05:29


Ponta: Experţii FMI nu agreează măsura scăderii TVA la pâine, dar decizia e a Guvernului

 |  15:07
Ponta: Experţii FMI nu agreează măsura scăderii TVA la pâine, dar decizia e a Guvernului

Experţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) sunt sceptici în ceea ce priveşte eficienţa reducerii TVA la pâine şi nu le place ideea, dar decizia aparţine, până la urmă, Guvernului, a declarat premierul Victor Ponta. "Cei de la FMI sunt sceptici, nu le place ideea, dar până la urmă este decizia noastră. Dacă noi putem să arătăm că măsura este sustenabilă...aici va conta foarte mult colaborarea din partea mediului privat, dacă ei ne vor ajuta să combatem evaziunea fiscală şi să avem încasări bune, se va dovedi un proiect de succes. Dacă vor considera că şi la 9% este prea mare TVA-ul şi nu trebuie să îl plătească, înseamnă că am greşit noi, dar merită încercat", a spus Ponta la Digi 24.

Guvernul va efectua la sfârşitul lunii iulie prima rectificare bugetară din acest an, prin care se speră că vor fi asigurate fonduri care să facă posibilă reducerea TVA la pâine, măsură care ar putea fi însă aplicată, probabil, doar din luna septembrie, a declarat recent premierul Victor Ponta. El a precizat că reducerea TVA la pâine, anunţată iniţlial pentru luna iulie, nu va putea fi aplicată nici de la 1 august, deoarece rectificarea bugetului este prevăzută să fie efectuată la 30 iulie, ci "probabil 1 septembrie, dacă totul este foarte bine". Premierul a explicat totodată că este necesar să existe şi o opinie favorabilă din partea FMI.

În luna mai, premierul Victor Ponta a declarat că pentru proiectul de reducere a TVA la pâine va trebui să fie alocată 250 milioane lei, FMI transmiţând Guvernului să aloce aceşti bani din altă parte şi să nu meargă doar pe ideea că îi va recupera din evaziunea fiscală. El arăta că reducerea TVA la pâine nu se poate face decât pe tot lanţul şi că proiectul poate debuta după rectificarea bugetară din luna iulie.

Un document al Ministerului Finanţelor redactat în primăvara acestui an arăta că reducerea TVA la pâine ar genera un impact bugetar negativ semnificativ şi, deşi "cel puţin teoretic" poate crea premise de diminuare a evaziunii în următorii ani, pe termen scurt trebuie găsite alte surse de venit care să compenseze pierderea imediată, surse care însă în prezent nu pot fi asigurate.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-19

TAGURI: Ponta, reducere, TVA, paine, FMI, rectificare
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...