2018-11-19 15:41


Ponta mizează pe investiţii ipotetice de 10 miliarde de euro

 |  18:15
Ponta mizează pe investiţii ipotetice de 10 miliarde de euro

România a înregistrat o creştere economică de 2,2% în primul trimestru al anului, a anunţat premierul Victor Ponta. Acesta a precizat că la şase luni după alegeri, ţara a fost scoasă din izolare externă, a fost blocată risipa din anii trecuţi la companiile Hidroelectrica, Oltchim, ANRP, ANAF, au fost deblocate programele operaţionale şi s-a triplat absorbţia fondurilor europene, ajungându-se la o rată de 20%.

Guvernul îşi propune să atragă până la sfârşitul anului investiţii de “minimum 10 miliarde de euro” în energie, resurse minerale, agricultură, industrie şi infrastructură, care să creeze cel puţin 50.000 locuri de muncă, conform planului naţional lansat, joi, la Palatul Victoria. Executivul mizează în acest sens şi pe relansarea relaţiilor politice şi economice externe atât cu Europa, cât şi cu Asia. Anul trecut, investiţiile străine directe atrase de România au scăzut pentru al patrulea an consecutiv, la 1,6 miliarde de euro, reducerea fiind de 11% faţă de nivelul de 1,8 miliarde de euro consemnat în 2011. În primele patru luni ale acestui an, investiţiile străine directe au totalizat 322 milioane de euro, în scădere cu aproape 35% faţă de perioada similară a anului trecut, când a fost raportat un nivel de 494 milioane de euro.

Investiţia Roşia Montană, decisă în toamnă 

Investiţia Roşia Montană, blocată de mai mulţi ani din cauza disputelor privind protecţia mediului, figurează în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă lansat, joi, de Guvern şi este prezentată ca proiect de “exploatare cu noi standarde de mediu”, unde “beneficiul statului să ajungă la 78% din ceea ce generează acest proiect”. Pentru această investiţie notează că are în vedere şi protejarea patrimoniului. Printre alte investiţii menţionate din aceeaşi categorie mai sunt termocentrala Rovinari, cu un nou grup energetic de 500 MW, unde China Huadian Engineering ar urma să asigure o investiţie de circa un miliard dolari, un proiect de 150 milioane euro pentru o centrală de gaz la Fântânele-Mureş, asigurat de firma Marubeni în parteneriat cu ELCEN.  

Redevenţe pentru toate resursele naturale, din 2014

România va avea anul viitor redevenţe pentru toate resursele sale naturale, care vor fi ridicate la media europeană, a mai spus premierul Victor Ponta. “În acest an vom finaliza şi, probabil, vom şi adopta noua lege privind revedenţele. Practic, anul viitor, România va avea redevenţe pentru toate resursele sale naturale, la media europeană”, a precizat premierul. El a arătat că noile revedenţe ar putea fi aplicate, mai devreme, şi companiei Petrom, “în funcţie de negocieri” şi dacă va exista “un regim stimulativ”.  

Stolojan: “O nouă tiribombă mediatică”

 

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a declarat, joi,  că Guvernul Ponta, “în loc să lanseze noi tiribombe mediatice, cum este aşa-zisul program de investiţii”, ar trebui să prezinte “o strategie coerentă”, care să conţină priorităţile din acest domeniu. “În loc să lanseze noi tiribombe mediatice cum este aşa-zisul program de investiţii, Guvernul Ponta ar trebui să răspundă concret cerinţelor Comisiei Europene de a prezenta o strategie coerentă, care să fixeze priorităţile care urmează a se cofinanţa cu fondurile europene de 40 de miliarde de euro alocate României în perioada 2014-2020”, a spus Stolojan, citat de Mediafax. El a susţinut că Guvernul a fost incapabil până în prezent să elaboreze o astfel de strategie.

Guvernul va iniţia, în toamna acestui an, o dezbatere cu întreaga clasă politică pentru elaborarea unui plan consensual de dezvoltare a României pentru următorii patru ani, respectiv perioada 2014-2018, conform Planului naţional de investiţii lansat, joi, la Palatul Victoria. Executivul apreciază că astfel va putea fi elaborată o Strategie de dezvoltare pe termen mediu si lung.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-11

TAGURI: anrp, anaf, victor, ponta, hidroelectrica
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


PENIBIL
12 Iul 2013

Ponta viseaza cai verzi pe pereti!!! Vai, de biata noastra tara!!!!!
IULIAN
13 Iul 2013

Ponta face bine ce face, insa putea sa mai grabeasca investitia de la Rosia care asteapta un raspuns de 10 ani. Bietii oameni nu mai au de unde sa castige bani.
ALEX
13 Iul 2013

Investitiile nu sunt chiar atat de ipotetice, pentru ca unele proiecte cum este cel de la Rosia , mai are nevoie doar de o autorizatie si se porneste, caz in care devine realitate nu ipoteza
Random imageUltimele stiri


loading...