2019-02-18 08:19


Populaţia plăteşte indirect gazele scumpite cu 25% pentru consumatorii industriali. Facturile consumatorilor casnici ''îngheaţă'' nouă luni

 |  18:14
Populaţia plăteşte indirect gazele scumpite cu 25% pentru consumatorii industriali. Facturile consumatorilor casnici ''îngheaţă'' nouă luni

Pe măsură ce se apropie anul electoral,Guvernul Boc încearcă o cosmetizare a imaginii prin măsuri cu tentă socială. Unadintre acestea este îngheţarea preţului gazelor pentru populaţie până în martie2012. Guvernul Boc a adoptat, în ultima şedinţă, o ordonanţă de urgenţă privindmodificarea Legii gazelor, astfel încât populaţia şi producătorii de energietermică să utilizeze mai multe gaze de producţie internă, iar preţul plătit deaceştia să nu fie modificat nouă luni. În schimb, surse ministeriale ne-audeclarat că pentru consumatorii industriali, preţul gazelor se majorează cuaproximativ 25%.

Guvernul s-a gândit să nu majoreze factura degaze naturale pentru români, în schimb, ar putea creşte tarifele pentruconsumatorii industriali cu aproape 25%. Chiar dacă populaţia nu va plăti deocamdatăo factură majorată la gaze, românii vor suporta din buzunar, indirect,majorarea costului gazelor furnizate consumatorilor industriali, prin creştereapreţurilor la mărfurile de consum.

Executivul a aprobat în ultima şedinţă oordonanţă de urgenţă pentru instituirea unor măsuri în domeniul gazelornaturale. „Actul normativ instituie mecanisme de protecţie a consumatoruluicasnic şi a producătorilor de energie termică, pentru cantitatea de gazenaturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerareşi în centralele termice, destinată consumului populaţiei”, explică Guvernul. Odatăaprobată această ordonanţă, pe piaţa gazelor se creează două coşuri de cosum,unul pentru populaţie şi altul pentru consumatorii industriali. „Prin acest actnormativ se instituie segmentarea pieţei de gaze naturale între consumatoriicasnici şi producţia de energie termică destinată consumului populaţiei, pe deo parte, iar, pe de altă parte, restul consumatorilor de gaze naturale. Ordonanţade urgenţă adoptată de Guvern stabileşte, pentru perioada iulie 2011-martie2012, o structură de amestec de gaze naturale import-intern, în care pondereacantităţilor de gaze naturale din import în amestecul lunar de gaze naturale săfie stabilită astfel încât, pentru consumatorii casnici şi producătorii deenergie termică destinată consumului populaţiei, preţurile finale reglementatesă rămână constante. Urmare a acestei măsuri, în perioada iulie 2011-martie2012, preţul gazelor naturale destinate consumului populaţie nu va fi majorat”,arată Executivul Boc.

Potrivit ordonanţei de urgenţă, AutoritateaNaţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) va stabili structurile deamestec gaze naturale (import-intern) pentru cele două segmente de piaţă createşi va monitoriza consumul de gaze pentru fiecare segment.

Vosganian: Avem parte de o iluzie optică

Fostul ministru al economiei şi finanţelor,senatorul Varujan Vosganian, ne-a explicat că Guvernul Boc pregăteşte formareaa două coşuri de consum, unul pentru consumatorii casnici şi altul pentrusectorul industrial. „Guvernul Boc pregăteşte un coş de consum pentru a protejapopulaţia. Gazele importate din Rusia s-au scumpit în ultima perioadă. Se areîn vedere formarea unui coş de consum pentru populaţie cu un procent foartemare, de peste 75%, din producţia internă. Celălalt coş de consum pentrusectorul industrial este format în cea mai mare parte din gaze importate. Prinaceste măsuri, Guvernul încearcă să intre într-o fază de cosmetizare. În modnormal, astfel de proceduri nu există în România”, ne-a explicat Varujan Vosganian.Senatorul PNL a subliniat că tot românii suportă creşterea facturilor la gazepentru sectorul industrial. „Avem parte de o iluzie optică. Românii sunt ceicare suportă majorarea facturilor la gaze pentru consumatorii industriali. Mărfurilese scumpesc odată cu majorarea facturilor la gaze pentru consumatoriiindustriali. Preţurile produselor de pe raft vor oscila în funcţie de facturilela gaze pentru sectorul industrial”, a conchis Vosganian.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-01-21
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiriSTARBAG
loading...