2017-01-21 21:43

ECONOMIE


POSDRU ar putea „contamina” şi alte programe

 |  21:00
POSDRU ar putea „contamina” şi alte programe

Ministerul Afacerilor Europene a primit, ieri, scrisoarea oficială a Comisiei Europene (CE) prin care este anunţată întreruperea plăţilor pentru cererile aferente Programului Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a anunţat că în prezent nu există o estimare privind sumele pe care Executivul trebuie să le aloce de la buget pentru efectuarea de plăţi pe POSDRU, până la momentul deblocării situaţiei la CE şi nu se ştie câte cereri vor fi procesate. Analiştii economici avertizează că este posibil ca şi celelalte programe de pe lângă POSDRU să fi fost „contaminate” cu management defectuos.

„Guvernul este foarte interesat să fie reluate plăţile pe POSDRU. Este obiectivul principal în ceea ce priveşte fondurile europene”, a spus Dan Suciu, precizând că între neregulile semnalate de către CE se găsesc „chestiuni legate de management, nu de plăţi efectuate în mod greşit”.

„Dacă păstrăm această structură pe care merge Ministerul Afacerilor Europene şi implicit Guvernul, respectiv că la sfârşitul lunii martie vor fi reluate plăţile, nu este absolut nici un efort bugetar extraordinar”, a explicat purtătorul de cuvânt al Executivului.  Întrebat despre ce sumă este vorba, Suciu a arătat că deocamdată nu există o estimare în acest sens, întrucât nu se ştie câte cereri vor fi procesate în acest sens.

Întrebat cum va afecta economia întreruperea de către CE a plăţilor pe POSDRU, purtătorul de cuvânt a răspuns că „dacă întreruperea va fi doar până la sfârşitul lunii martie, efectul va fi zero, pentru că plăţile celor care derulează aceste programe în acest moment se fac”. „Dacă perioada va fi de doar trei săptămâni, nu va fi nici o problemă nici pentru cei care derulează, cu atât mai puţin pentru economie. Ponderea lor oricum nu este spectaculoasă”, a adăugat Suciu.

Autoritatea română de audit a identificat unele deficienţe majore ale sistemului de management şi control al POSDRU, fapt ce atrage automat o suspendare temporară a fondurilor pe acest program.

Şi alte programe ar putea avea aceeaşi soartă

Analistul financiar Ionel Blănculescu consideră că problemele de ordin managerial din POSDRU ar putea apărea şi în celelalte programe din capitolul Convergenţă a fondurilor structurale şi de coeziune, creând mari probleme pentru Guvern. „Această decizie a CE nu este atât de gravă pe cât pare a fi. POSDRU face parte din fondurile structurale şi de coeziune din capitolul Convergenţă, unde sunt în total şapte programe asemănătoare, cu fonduri cumulate de 12,6 miliarde de euro. De o gravitate maximă este faptul că managementul este considerat defectuos. Pericolul mare este ca amprenta managerială să se găsească şi în celelalte programe. E logic ca, dacă un program are probleme, să existe şansa să fi apărut nereguli şi la celelalte. Guvernul, după acest duş rece, trebuie să rezolve nu doar problemele de la POSDRU, ci la toate programele din capitolul Convergenţă. În domeniul managerial există ceea ce se cheamă sistemul de avertizare timpurie. Dacă se va introduce acest sistem acum, se vor găsi neregulile din celelalte programe înainte să vină auditul CE, care taie şi spânzură”, ne- a declarat analistul.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-06-06

TAGURI: posdru, contamina, programeComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image