2017-01-17 21:25

ECONOMIE


Poşta vrea să-şi deschidă bancă

 |  17:02
Poşta vrea să-şi deschidă bancă
Un număr de 1.400 deposturi vor fi închise în Poşta Română, iar persoanele de pe funcţiilerespective vor fi redistribuite către cele două noi societăţi ce vor fiînfiinţate, respectiv o bancă şi un broker de asigurări, a declarat, ieri,într-o conferinţă de presă, Daniel Neagoe, director general al CompanieiNaţionale Poşta Română (CNPR) şi preşedintele Consiliului de Administraţie alinstituţiei.

”S-a luat decizia de reorganizare a Poştei prin internalizarea a şapte unităţiteritoriale şi renunţarea la 146 de posturi de conducere, care a însemnat oreducere medie lunară de 110.000 lei. Au fost închise 900 de subunităţi poştateîntr-o primă etapă, iar în etapa a doua urmează să se închidă alte subunităţi,acest lucru însemnând o economie de 12 milioane euro/an. S-a luat în calculînfiinţarea a două societăţi comerciale noi: una de asigurări şi alta dedezvoltare a serviciilor bancare. Nu am discutat despre disponibilizarea deoameni, ci de închiderea unor posturi. Oamenii vor fi redistribuiţi către celedouă societăţi nou- înfiinţate. Este vorba despre 1.400 de posturi în acestcaz”, a explicat Neagoe.Întrebat dacă piaţa din România ar mai suporta apariţia a încă unei bănci,şeful Poştei Române a precizat că în urma unei analize detaliate s-a constatatcă România nu este o ţară bancarizată.

”Dinanalizele noastre, România nu este încă o ţară foarte bancarizată şi mai esteloc de încăo bancă. Am preluat Poşta Română cu pierderi foarte mari înurmă cu un an. Am adus, în luna iulie, compania pe profit. Principalele cincicontracte pe care le-am reziliat în ultimul an au însemnato valoare de441 milioane de euro. În acest moment, Poşta nu mai are cheltuieliîmpovărătoare cu terţii, reuşind să internalizeze nişte servicii externalizatela un moment dat”, a spus Daniel Neagoe.

Poşta Românăanalizează modele de afacerieuropene ale altor administraţiipoştale pentru a implementa din 2012 servicii financiar-bancare la ghişeele proprii.Compania are în vedere fie deschiderea unei societăţi bancare proprii, fieînfiinţarea unei societăţi mixte împreună cu altă instituţie financiară, fiedistribuirea de produse şi servicii bancare prin reţeaua şi cu personalulPoştei pentru una sau mai multe bănci.CNPR a raportat, ieri, o scădere importantă a pierderilor de la 76 milioanelei, în 2009, la o valoare de 4,3 milioane lei în mai 2011. Şeful instituţiei,Daniel Neagoe, a anunţat că din iulie a.c., intituţia va intra pe profit.Raportat la cifra de afaceri, CNPR a înregistrat, în 2010, o creştere de 33%faţă de anul 2007, în timp ce venitul mediu consemnat în intervalulianuarie-mai 2011 s-a cifrat la 550 milioane de lei, cu o medie lunară de 110milioane lei/lună.Potrivit datelor oficiale, la ora actuală, în cadrul CNPR lucrează 35.000 deangajaţi pentru care s-au plătit impozite pe salarii, în 2010, de circa 80milioane de lei, precum şi taxe aferente salariilor (CAS, CASS, şomaj şifonduri speciale) în valoare de 188,5 milioane lei. Totodată, Taxa pe ValoareAdăugată (TVA) plătită anul trecut s-a ridicat la 52 milioane de lei.În plus, în raportul citat se menţionează că instituţia depune eforturi pentrua menţine numărul actual de salariaţi şi că nu a operat nici o concedierecolectivă în perioada crizei economice. Totodată, recent au fost reziliatecontracte de externalizare a unor servicii care la semnare însumau 441 milioanede euro, respectiv o valoare medie lunară de 5,24 milioane de euro.În ceea ce priveşte distribuţia pensiilor şi a altor drepturi speciale, CNPR aanunţat distribuirea, în prima jumătate a acestui an, a 111 milioane de plăţi,comisionul acordat de către companie pentru această prestaţie reducându-se în2011 la 1, de la 1,03% cât era în anul anterior.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-02-05Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image