2018-12-17 05:42


Prea mari pentru a da faliment: Marile bănci ale lumii au nevoie de 1.100 miliarde de euro

 |  19:44
Prea mari pentru a da faliment: Marile bănci ale lumii au nevoie de 1.100 miliarde de euro

Măsurile pentru evitarea repetării crizei financiare din 2008 se anunţă a fi costisitoare pentru acţionarii marilor bănci din întreaga lume. Grupurile bancare mondiale, în frunte cu HSBC Holdings şi JPMorgan Chase, ar putea avea nevoie de suplimentarea capitalului cu până la 1.100 de miliarde de euro, potrivit estimărilor Financial Stability Board (FSB), organism creat de G20 pentru a evita repetarea crizei financiare din 2008.

Băncile de importanţă sistemică trebuie să ajungă în 2019 la o capacitate de absorbţie a pierderilor echivalentă cu cel puţin 16% din activele ponderate în funcţie de risc, iar în 2022 la minim 18%, a anunţat luni FSB, relatează Bloomberg, citată de Mediafax. Deficitul înregistrat în prezent de bănci, faţă de nivelul de 18%, variază între 457 de miliarde de euro şi 1.100 miliarde de euro, în funcţie de instrumentele financiare luate în considerare, potrivit FSB.

Excluzând patru bănci din China care fac parte dintr-o listă de 30 de instituţii financiare de importanţă sistemică la nivel global, necesarul de capital este cuprins între 107 miliarde de euro şi 776 miliarde de euro.

"Anunţul are o importanţă uriaşă. Este un moment de referinţă în reforma băncilor, care rezolvă problema băncilor prea mari pentru a da faliment", a declarat Wilson Ervin, vicepreşedintele Credit Suisse Group.

Guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, care conduce FSB, a spus că regulile fac mai puţin probabilă prăbuşirea unei bănci, întrucât creditorii acesteia vor şti că vor suporta pierderi.

"Anterior, creditorii neasiguraţi ai unei bănci se bazau pe sprijinul statului şi din acest motiv nu dădeau o atenţie prea mare operaţiunilor acestora. Acum este pielea lor în joc aşa că vor exercita presiuni mai mari, iar din acest motiv eşecul este mai puţin probabil", a explicat Carney luni, la Basel.

Regulile FSB separă fondurile necesare pentru funcţionarea în continuare a unei bănci de datoriile acesteia acumulate prin emisiuni de obligaţiuni.

Prin reevaluarea în scădere a obligaţiunilor sau convertirea lor în acţiuni autorităţile de reglementare vor să se asigure că o bancă în dificultate are resurse să se recapitalizeze fără să fie folosite fonduri publice.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-09

TAGURI: banci, faliment, hsbc holdings, jpmorgan chase
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...