2017-01-17 17:20

ECONOMIE


Precipitaţiile din intervalul ianuarie-martie, determinante pentru culturile agricole

 |  18:00
Precipitaţiile din intervalul ianuarie-martie, determinante pentru culturile agricole

Cantitatea de precipitaţii din intervalul ianuarie-martie este determinantă, în opinia specialiştilor, pentru anul agricol 2012, în condiţiile în care ultimele luni din 2011 au fost marcate de secetă pedologică, respectiv scăderea nivelului apei în sol.

Meteorologii cataloghează toamna lui 2011 drept una deficitară din punct de vedere al precipitaţiillor. "În noiembrie, de pildă, cantitatea medie de precipitaţii a fost de 1,5 litri pe metru pătrat, faţă de media normală de 40,3 litri", a precizat, şeful buletinului agrometeorologic de la Administraţia Naţională de Meterorologie (ANM), Elena Mateescu, citat de Newsin.  Zonele deficitare din punct de vedere al cantităţii de precipitaţii sunt, în acest moment, estul Modovei, Dobrogea şi Bărăganul, spun meteorologii. Cel puţin până la 4 ianuarie, seceta pedologică moderată se va menţine în sud-estul şi estul ţării, conform buletinului agrometeorologic realizat de ANM. Specialiştii mai anticipează că, în următoarele zile, în cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe profilul de sol 0-50 de centimetri se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură. Pentru 2012, însă, impactul secetei asupra culturilor este prematur de estimat în acest moment, mai spun meteorologii. "Depinde foarte mult de cum vor evolua precipitaţiile până în martie şi care va fi rezerva de apă în sol la acel moment", a subliniat Mateescu.

Tabără: Nu avem nicio problemă cu grâul

Aceeaşi opinie o are ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, potrivit căruia rezerva de apă din sol este cea care pune probleme în acest moment. "Dacă se va completa rezerva de apă din sol până la 1 aprilie, se poate merge pe o chestiune de normalitate", a declarat ministrul, într-un interviu acordat NewsIn. Tabără mai spune că nu se pune problema unei crize în agricultură, cum susţin unii specialişti. "Nu se pune problema de a nu produce grâu şi de a nu produce necesarul pentru România, mai ales că în partea de vest a ţării, părţi din Moldova, chiar din Câmpia Română, au fost precipitaţii aproape de normal pentru această perioadă. Problema este a nivelului producţiilor pe care le putem realiza în 2012", afirmă demnitarul.

Producătorii agricoli spun că, dacă va persista vremea fără precipitaţii, este preconizat ca preţul pâinii să crească până în luna mai. Preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu, estimează o majorare a preţului cu 15-20%.

Progonoza pentru următoarele trei luni: precipitaţii în cantităţi normale

Prognoza privind precipitaţiile din intervalul ianuarie-marie poate fi considerată încurajatoare, cu rezerva că, după cum precizează meteorologii, ea are un caracter orientativ şi un grad de realizare de peste 60-65%. Astfel, pentru primele trei luni din 2012, sunt anticipate cantităţi de precipitaţii normale pentru această perioadă a anului. Excepţie ar urma să facă, în februarie, zonele sud-estice şi sudice, unde, local, acestea se vor putea situa sub mediile multianuale lunare, conform prognozei. Concret, în ianuarie, cantitătile de precipitaţii vor fi normale în cea mai mare parte a regiunilor, iar local, în vestul ţării, acestea pot fi peste normele climatologice lunare. În februarie, cantităţile medii de precipitaţii vor fi apropiate de normele climatologice în cea mai mare parte a ţării. În martie, cantităţile de precipitaţii vor prezenta valori apropiate de mediile multianuale în majoritatea zonelor, iar local, în vestul şi centrul ţării, acestea vor putea fi peste normele climatologice, potrivit informaţiilor de la Centrul European pentru Prognoza Vremii pe termen mediu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-07-18Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image