2019-01-20 07:02


Premierul Ponta sparge Ministerul Economiei pe şest

 |  18:33
Premierul Ponta sparge Ministerul Economiei pe şest

Cabinetul Ponta s-a îmbogăţit cu încă două ministere, mascate, ca să nu fie nevoie să treacă prin votul Parlamentului, dar ales, pe la Cotroceni, unde preşedintele Traian Băsescu ar trebuit să semneze decizia legislativului. Noile însărcinări ale Departamentelor pentru Energie şi IMM-uri conduc la structuri identice unor ministere, deşi, oficial, rămân tot în cadrul Ministerului Economiei; dar şeful de la Energie, Constantin Niţă, capătă independenţa pe care a visat-o. Din acest iureş, cea mai câştigată a ieşit Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM-uri, care s-a trezit cu un adevărat minister în subordine.

La formarea Guvernului USL, PNL a luat Ministerul Economiei, care are în coordonare unul dintre cele mai importante domenii – cel al energiei. Varujan Vosganian, ajuns ministru la Economie, s-a trezit flancat de Constantin Niţă, de la PSD, care a impus reguli astfel încât nimeni să nu se atingă de Departamentul pentru Energie, ce i-a fost dat în sarcină. Ministerul Economiei a fost completat cu alt ministru delegat, Maria Grapini de la PC, responsabil cu IMM-urile şi Turismul, domenii mult mai puţin interesante.

După o jumătate de an, timp în care Departamentul pentru Energie a părăsit şi sediul ministerului pe de Calea Victoriei, Guvernul a decis, prin trei hotărâri, reorganizarea Ministerului Economiei. Modul în care sunt alcătuite actele normative duc la naşterea a încă două ministere, cel al Energiei, şi cel al IMM-urilor, fără să fie numite aşa. În caz contrar, se ajungea la reorganizarea întregului Guvern, cu vot în Parlament şi lege semnată de preşedintele Băsescu, lucru incceptabil.

Energie şi IMM separate

„Departamentul pentru Energie se organizează şi funcţionează ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale cu personalitate juridică, în cadrul Ministerului Economiei”, se arată în HG, care precizează că sediul principal rămâne tot pe Calea Victoriei. Faţă de vechea organizare, Departamentul pentru Energie capătă dreptul de reprezentare „în numele statului român şi al Guvernului României, pe plan intern şi extern în domeniul său de activitate”.

Cel mai important este modul de organizare a Departamentului, care are toate structurile necesare funcţionării unui minister. Are secretar general, are direcţie juridică, de resurse umane şi toate serviciile auxiliare necesare activităţii unui minister, pe lângă cele de specialitate. Departamentul pentru Energie va avea 210 angajaţi, inclusiv demnitarii şi cabinetele lor.

Aceeaşi reţetă se aplică şi în cazul Departamentului pentru IMM-uri, care va avea 136 de angajaţi. Iniţial, Ministerul Economiei a avut 736 de angajaţi, exceptând demnitarii şi cabinetele lor.

Splitarea personalului

În aceste condiţii, se ajunge la o adevărată degringoladă în funcţionarea celui ce a fost Ministerul Economiei. Urmează ca personalul să se spliteze în trei, exceptând direcţiile de specialitate, pentru a acoperi toate serviciile, ceea ce duce la triplarea numărului de şefi, cu salariile aferente funcţiilor deţinute. Pe de altă parte, sunt servicii care au un număr mic de angajaţi, ce nu poate fi împărţit la trei. Toate aceste decizii au fost luate în acelaşi timp în care premierul Victor Ponta a cerut reducerea numărului de personal bugetar cu 4%.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-14

TAGURI: Ponta, Economie, ministere, reorganizare, Energie, IMM; Nita, Vosganian
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


CITITOR
15 Iul 2013

Culmea nesimtirii este ca acelasi Minister al Economiei impune unitatilor din subordine taieri de locuri de munca !
MARIUS
19 Aug 2013

Ponta crede ca s-a intalnit hotul cu primavara.I-a dat lui Vosganian o portocala fara pulpa, adica i-a luat ce era mai valoros Departamentul de energie si l-a pus pe nita care este tot de la PSD.I s-a parut ca turta este prea mare pentru PNL.Iar mulaii de la PNL tac si dorm pe coada in frunte cu Antonescu.Si asta doar de dragul coabitarii.Neczul este ca aceasta coabitare este unilaterala fiindca Ponta i-o trage PNL-ului pe la spate de cate ori vrea si poate.
Random imageUltimele stiri

loading...