2017-01-22 01:50

ECONOMIE


Presat de credite şi de datorii la furnizori, Patriciu negociază vânzarea Mic.ro cu grupul 7 Eleven

 |  14:10
Presat de credite şi de datorii la furnizori, Patriciu negociază vânzarea Mic.ro cu grupul 7 Eleven

Omul de afaceri Dinu Patriciu, proprietarul Mic.ro, presat de datoriile către furnizorii care cer insolvenţa lanţului de magazine, de credite bancare şi de chirii neplătite de mai multe luni, negociază vânzarea sau asocierea firmei cu grupul internaţional 7 Eleven, susţin surse din piaţa de retail.

"Negocierile cu 7 Eleven au început în toamna anului trecut şi au ca termen de finalizare luna martie 2012. Se discută despre o infuzie de capital în reţeaua Mic.ro de 60 de milioane de euro", au declarat  surse din retail, citate de Mediafax.

7-Eleven este cel mai mare lanţ de magazine de proximitate din lume, cu peste 43.500 de unităţi în 16 state, din care 8.900 sunt localizate în America de Nord.

Totodată, compania este unul dintre cei mai importanţi retaileri independenţi de benzină din SUA. Înfiinţată în 1927 în Texas, 7-Eleven este controlată integral, începând din 2005, de compania Seven-Eleven Japan, înregistrată în Tokyo.

Furnizorii Mic.ro se grupează în asociaţii

Datoriile neplătite de mai multe luni, pe care lanţul le-a acumulat către o serie de furnizori, i-au făcut pe mulţi dintre aceştia să stopeze în ultimele luni livrările de mărfuri. Din acest motiv, rafturile magazinelor sunt aproape goale. În plus, unii furnizori au început să se organizeze în asociaţii, pentru a avea mai multe şanse să recupereze banii.

"Noi ne ocupăm acum de crearea unei asociaţii a furnizorilor păgubiţi de Mic.ro. Aceştia au fost mulţumiţi de colaborarea cu lanţul de retail până în luna august, dar din septembrie au început să întârzie cu plăţile. Avem clienţi care de atunci nu au mai primit niciun ban", a declarat  Carmen Creţu, avocat la Coltuc şi Asociaţii, societate care reprezintă zece firme care au de încasat bani de la magazine. Ea spune că au primit banii doar cei care au cerut în instanţă insolvenţa firmelor Mic.ro Retail sau Minimax Discount (societate care operează magazinele miniMax) deţinute de Dinu Patriciu prin intermediul Mercadia Holland, societate înregistrată în Olanda.

"Când se introduce dosarul de intrare în insolvenţă încep să plătească, dar achită doar până la pragul de 40.000 de lei, de la care li se poate cere insolvenţa. Adică, dacă au datorii de 41.000 de lei, plătesc doar 2.000 de lei şi rămân cu creanţe de 39.000 de lei, pentru care nu li se mai poate cere insolvenţa în instanţă", a adăugat Creţu.

Chirii neplătite de luni întregi

Surse din piaţa de retail susţin şi că Mic.ro are chirii neplătite de mai multe luni în cazul multor magazine. Începând cu acest an, zeci de magazine Mic.ro din Bucureşti şi din întreaga ţarăsunt închise, iar pe geamurile unora dintre ele sunt afişe pe care scrie "Spaţiu de închiriat".

Nici magazinele mobile nu sunt mai performante. Din peste 100 de magazine mobile, cele mai multe au fost retrase în ultima perioadă de pe străzi.

Contactaţi de Mediafax, reprezentanţii Mercadia Hollandnu au răspuns nici la întrebarea privind negocierile cu 7 Eleven şi nici la cele privind planurile de dezvoltare sau închidere a reţelei în acest an.

Potrivit reprezentanţilor România, lanţul de magazine Mic.ro s-a dezvoltat din banii generaţi de comercializarea mărfurilor furnizate de producători, care sunt plătiţi cu întârzieri de peste 240 de zile. La rândul său, şeful Coface România, Cristian Ionescu, a spus că dezvoltarea retailerului a fost făcută cu banii obţinuţi prin vânzarea produselor furnizorilor Mic.ro.

"Dezvoltarea companiei s-a făcut pe banii furnizorilor, pe credit, întrucât banii investitorilor practic nu există", a afirmat Ionescu, care a adăugat că o parte dintre firmele care furnizau marfă magazinele au solicitat opinia Coface cu privire la cum ar trebui sa procedeze pentru recuperarea creanţelor.

Credite de 45 milioane de euro

Dincolo de datoriile pe care le au la furnizori şi la proprietarii spaţiilor în care funcţionează, în ultimul an şi jumătate lanţurile de magazine deţinute de Patriciu, Mic.ro şi miniMax, s-au împrumutat de la mai multe bănci cu peste 45 de milioane de euro.

Astfel, în septembrie 2010, BCR a acordat o facilitate de credit de 13,2 milioane de euro societăţii Mercadia Holland. Trei luni mai târziu, Mic.ro Retail şi Minimax Discount au contractat două credite, de 9 milioane de euro şi, respectiv, 10 milioane de euro de la Unicredit Ţiriac Bank.

În mai 2011, Retail a luat de la BRD un credit de 5 milioane de euro, pentru ca în luna august a anului trecut, Mic.ro şi Minimax să garanteze cu bunurile aflate pe stoc creanţe de 10 milioane de euro la Raiffeisen Bank, plus dobânzi. În luna septembrie a anului trecut, Mic.ro retail a preluat, printr-un contract de leasing semnat cu Unicredit Ţiriac, 131 de maşini Fiat Ducato Maxi Cabinato.

Patriciu deţinea în luna septembrie, prin intermediul Mercadia Holland, 830 de magazine Mic.ro, dintre care 720 fixe şi 110 mobile, şi 58 de unităţi Macro şi miniMax. El spunea atunci că planurile de dezvoltare prevăd un număr de 2.000 de unităţi Mic.ro fixe, 750 Mic.ro mobile şi 150 miniMax şi Mac.ro până la finele lui 2012. Valoarea totală a investiţiei era estimată la 250 de milioane de euro.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-03-13

TAGURI: Mic.ro faliment, Mic.ro negocieri vanzare, Mic.ro 7 ElevenComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

GEORGE
19 Ian 2012

DNA ....VERIFICA CUM A DOBANDIT SPATIILE MIC.RO.....!1!!!! SUCCESURI !
ADA
19 Ian 2012

da depinmde

Adauga un comentariu

Random image