2018-11-19 21:58


Preţul grâului, cu 30-40% mai mic decât în 2012

 |  18:56
Preţul grâului, cu 30-40% mai mic decât în 2012

România se află în plină campanie de recoltare a grâului, de unde se aşteaptă o producţie bună, astfel încât să pună umărul la creşterea PIB din acest an, şi aşa destul de anemică. Dacă producţiile prognozate sunt satisfăcătoare, preţurile cu care se vinde grâul atacă direct buzunarul agricultorilor. Avalanşa de cereale anunţată de toate organismele internaţionale, de la ONU la UE, au dus la scăderea semnificativă a preţului grâului pe burse, iar România a urmat trendul, dar în ritm accelerat. Şi ca impactul negativ să fie mai pronunţat, nici autorităţile statului nu ajută fermierii şi lasă să treacă luni întregi până când aceştia îşi pot recupera TVA de la stat.

„La nivel naţional, 2013 este un an normal pentru producţia de grâu. Se spera la mai mult, dar, în Banat, producţia medie este de 4.400-4.500 kg/ha. Ce pune probleme pentru agricultori este tocmai preţul cu care se cumpără grîul. Dacă anul trecut preţul grâului la această vreme era de 0,8-0,9 lei/kg, acum a ajuns cu 30-40% mai mic, de doar 0,5–0,6 lei/kg”, a declarat Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR).

Matei a atras atenţia că, pe lângă preţul mic cu care se vinde grâul, agricultorii mai trebuie să facă faţă şi scumpirilor intervenite la toate produsele folosite în producţia agricolă. „Motorina s-a scumpit, dările la stat au crescut, iar TVA se recuperează după 6 luni. Mai mult, de două luni nu a venit nimeni de la Fisc să controleze actele pentru returnarea de TVA”, a spus Matei, care consideră că, „în mod tacit, cei de la Fisc au ordin să nu vină să verifice facturile sau, dacă vin, mai «ciupesc» ceva ca să dea cât mai puţini bani înapoi”, a spus preşedintele FNPAR.

Mai ieftin de import

Cum inventivitatea românilor este mare, agricultorii au găsit o oarecare soluţie la rambursările de TVA atât de mult întârziate. „Practicile sunt legale, dar nu sunt benefice pentru România”, a spus Matei. Potrivit acestuia, agricultorii au ajuns să importe pesticidele şi îngrăşămintele chimice, pentru că preţurile sunt cu 7-8% mai mici. „Plus că nu mai trebuie să achităm TVA, deci preţul scade cu încă 24%”, a adăugat preşedintele FNPAR. Potrivit acestuia, austriecii au deschis firme în România şi aduc marfa direct la producătorul agricol.

Statistici neştiute

Ţara noastră se putea baza, la sfârşitul anului trecut, pe 1,93 milioane ha cultivate cu grâu şi secară, toate culturile de toamnă totalizând 2,737 milioane ha. Tradiţional, în România se cultivă aproximativ 2 milioane ha cu grâu. Oficialii de rang înalt din cadrul Ministerului Agriculturii, în frunte cu ministrul Daniel Constantin, au declarat că nu fac publice prognoze cu privire la producţie şi preţul mediu cu care se comercializează grâul, cu scopul declarat de a nu influenţa piaţa. Ultimele date ale ministerului referitor la cereale vizează producţia din 2011. Pe de altă parte, Comisia Europeană a anunţat că producţia de cereale a UE va ajunge în 2013 la 300 milioane de tone, cu 6,8% mai mare decât în 2012, ca urmare a rezultatelor bune din Europa de Sud-Est şi Peninsula Iberică.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-09

TAGURI: pret, grau, recoltare, TVA, incasare
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...