2017-01-24 23:20


Preţul carburanţilor, aproape de „pragul psihologic” de 6 lei/litru. Staţiile Petrom vând benzina cu 5,8 lei/litru

 |  17:49
Preţul carburanţilor, aproape de „pragul psihologic” de 6 lei/litru. Staţiile Petrom vând benzina cu 5,8 lei/litru

OMV Petrom şi Rompetrol, cele mai maricompanii petroliere de pe piaţa românească, continuă să scumpească benzina şimotorina, în pofida verificărilor declanşate de inspectorii Agenţiei Naţionalede Administrare Fiscală (ANAF) şi Consiliul Concurenţei. Astfel, dacă lamajoritatea staţiilor, preţurile benzinei sunt menţinute la un nivel de 4,9-5,7lei/litru – la o companie ajungând la 5,8 lei/litru -, OMV Petrom a scumpitmotorina, vineri, cu şase bani pe litru, cel mai scump sortiment OMV AlpinDiesel fiind comercializat pentru 5,38 lei. Cele patru tipuri de motorinăcomercializate în staţiile OMV Petrom au preţuri cuprinse între 4,84 şi 5,38 leipe litru. Potrivit Pertom, preţurile pot varia cu maximum +/-5% faţă depreţurile de referinţă.

Înaintea austriecilor de la OMV, şi Rompetrola scumpit motorina cu 5 bani/litru. Astfel, un litru de Efix Diesel a ajuns săcoste 5,04 lei, iar unul de Diesel Alto 55 - 5,38 lei. Preţul benzinelor arămas neschimbat, şi anume 5,05 lei un litru de Efix benzină 95 şi 5,72 leilitrul de benzină Alto 101. Ca şi la OMV Petrom, preţurile carburanţilor potvaria, în staţii, cu +/- 5%. Al treilea distribuitor de carburanţi important depe piaţa românească este LukOil, care practică preţuri cuprinse între 4,91 şi5,47 lei pe litru.

Preţul petrolului a atins un maxim alultimelor 28 de luni, de 103,37 dolari/baril preţul petrolului Brent, dereferinţă pentru bursa londoneză, a atins joi un nou maxim al ultimelor 28 deluni, de 103,37 de dolari pe baril, investitorii temându-se că tensiunile dinEgipt vor afecta livrările de ţiţei şi se vor propaga în statele învecinate,transmite Reuters. Investitorii sunt îngrijoraţi că violenţele din Egipt arputea întrerupe transportul de petrol provenit din Orientul Mijlociu peteritoriul acestui stat şi că tensiunile se vor propaga în statele OrientuluiMijlociu şi din Africa de Nord, care cumulat asigură peste o treime dinproducţia lumii. Cotaţia ţiţeiului Brent, cu termen de livrare în luna martie,a crescut cu 15 cenţi, la 102,49 de dolari pe baril, până la ora 14.00 GMT,după ce anterior a atins nivelul de 103.37 de dolari pe baril, cel mai ridicatde după 26 septembrie 2008. Preţul petrolului destinat pieţei din SUA a avansatcu 39 de cenţi, la 91,25 de dolari pe baril. "Toată lumea este cu ochii peEgipt şi suntem atenţi şi la Yemen. În principal este vorba despre teama decontaminare a altor state. Cred că preţurile de peste 100 de dolari pe baril nusunt sustenabile. Este ceva care are un impact foarte puternic asupraeconomiei, asupra cererii", a afirmat Christophe Barret, analist la CreditAgricole. Violenţele din Egipt s-au intensificat joi, când susţinătoriipreşedintelui Hosni Mubarak au deschis focul asupra celor care vor înlăturareaacestuia din funcţia pe care o ocupă de 30 de ani. Cel puţin cinci persoane aufost ucise în urma noului val de violenţe. În Yemen, zeci de mii de susţinătoriai opoziţiei au ieşit în stradă pentru a cere reforme democratice, manifestaţiadesfăşurându-se la câteva sute de metri de un miting similar al simpatizanţilorputerii. Creşterea cotaţiilor ţiţeiului presează membrii Organizaţiei StatelorExportatoare de Petrol să majoreze producţia, notează Reuters.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639236-12-31Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image