2017-01-22 16:17

ECONOMIE


Preţul carburanţilor ar putea atinge şi 7 lei/litru la sfârşitul acestui an

 |  19:33
Preţul carburanţilor ar putea atinge şi 7 lei/litru la sfârşitul acestui an

Chiar dacă s-a crezut că 5 sau 6 lei/litrulde benzină este un prag psihologic peste care românii nu vor trece, se pare că preţulcarburanţilor va ajunge spre sfârşitul acestui an până la 7 lei/litru, afirmăspecialiştii. Această ipoteză este perfect plauzibilă, dacă avem în vederefaptul că, la începutul lui decembrie 2008, benzina costa la pompă mai puţin de3 lei/litru, iar astăzi, cel mai mare lanţ de benzinării din ţară vinde carburantşi cu 5,68 lei/litru. Consultanţii financiari consideră că atât timp cât există cerere, “preţurile carburanţilor arputea creşte cu aproape un leu şi în acest an”. Şi benzinarii particulari avertizează căpreţurile carburanţilor vor creşte anul acesta. Costul carburanţilor este “alimentat” şi de preţul petrolului care a urcat,ieri, la peste 92 de dolari pe baril, atingând cel mai ridicat nivel dupăoctombrie 2008.

Românii vor avea mari surprize la pompe, înacest an, când vor constata că preţurile carburanţilor vor ajunge între 6 şi 7lei. Consultantul financiar Ionel Blănculescu, fost şef alAgenţiei de Valorificare aActivelor Bancare, nu se aşteaptă la o scădere a preţurilor carburanţilor. “ÎnRomânia, 1,5 milioane de oameni lucrează la negru. Există foarte mulţi baninegri, existenţa acestora creşte cererea pe piaţa carburanţilor. Profitul din aceste afaceri nu este sub 10-20%. Preţurilecarburanţilor vor creşte în medie cu 5-7% în 2011. Tendinţa începutului de aneste spre 6 lei/litrul de carburant, însă în apropierea anului viitor, acesttrend va fi spre 7 lei/litru. Singura formulă de stopare a creşterii preţurilorla carburanţi ar fi un boicot naţional, prin care două sau trei luni românii săcumpere mai puţină benzină sau motorină”, ne-a declarat Ionel Blănculescu.

Şi preşedintele AsociaţieiBenzinarilor Particulari, Ion Tache, este convins că preţul benzineişi al motorinei va mai creşte în 2011. “Vedeţice se întâmplă pe piaţa modială a petrolului! În România, chiar dacă preţul lapetrol a atins un nivel minim, benzina şi motorina nu s-au ieftinit. Laînceputul acestui an, şi acciza a majorat preţul carburanţilor”, ne-a spus IonTache. Acesta a precizat că românii “fac plinul” cu cei mai scumpi carburanţidin Europa, raportat la salariul minim. “Laun salariu de 100-150 de euro, românii cumpără benzină cuapoape 1,5 euro/litru”, ne-a mai spusTache.

UNTRR solicită Guvernului îngheţareapreţurilor la carburanţi

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieridin România (UNTRR) solicită Guvernului stoparea creşterii"necontrolate" a preţurilor la carburanţi, susţinând că anul trecutaceştia s-au scumpit cu aproximativ 30%. "UNTRR a constatat că îndecembrie 2010 preţul carburanţilor a fost majorat din nou, de această datăfără a avea nici o justificare. (...) UNTRR îşi exprimă clar dezacordul faţă depolitica de preţuri monopolistă practicată de companiile petroliere şi solicităGuvernului României să adopte o poziţie hotărâtă de stopare a fenomenului.Guvernul trebuie să regândească aplicarea taxelor pe carburanţi şi săcontroleze structura de cost pentru a asigura stabilitatea preţurilor şi pentrua preveni fluctuaţiile pieţei care afectează grav economia. Carburantulreprezintă cel mai mare cost al operatorilor de transport rutier, iar creştereapreţurilor la pompă va conduce la majorarea continuă a costurilor laclienţi", se arată într-un comunicat al Uniunii. UNTRR consideră că prinscumpirea din decembrie 2010 şi ianuarie 2011, preţul combustibililor a ajunsla acelaşi nivel cu cel din Austria.

"Acciza este mai mică în România cu 32%,dar preţul final este mai mic doar cu 5%. Unde merge diferenţa? În condiţiileîn care preţurile la pompă pentru carburant sunt egale în România şi înAustria, statul român trebuie să reţină aceeaşi sumă ca şi statul austriac subformă de taxe, acciză plus TVA. Astfel, în mărimi comparate, statul român artrebui să încaseze anul următor peste 500 milioane de euro în plus faţă de anulacesta. Echivalentul a 130 kilometri de autostradă", spun reprezentanţiiUNTRR.

Preţul petrolului, la cel mai ridicat niveldupă octombrie 2008, de peste 92 de dolari/baril

Preţul petrolului a urcat, ieri, la peste 92de dolari pe baril şi a atins cel mai ridicat nivel după octombrie 2008,susţinut de optimismul privind redresarea economiei care alimentează cererea pepiaţa energiei, transmite Reuters. În iulie 2008, cotaţia petrolului a atins unmaxim absolut de aproape 150 de dolari pe baril. Preţul petrolului Brent, dereferinţă la bursa din Londra, a avansat cu 97 de cenţi, la 95,72 dolari pebaril, după un maxim al şedinţei de 96,07 dolari pe baril şi cel mai ridicatnivel din octombrie 2008.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639233-10-20Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image