2018-12-12 18:52


Preţul energiei şi contractele cu „băieţii deştepţi”, pe masa FMI

 |  18:55
Preţul energiei şi contractele cu „băieţii deştepţi”, pe masa FMI

Reprezentanţii Asociaţiei Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) se vor întâlni mâine cu oficialii FMI şi ai Comisiei Europene (CE) şi vor discuta, printre altele, problema datoriilor companiilor de stat către furnizorii de electricitate şi a preţurilor reglementate la energie şi gaze.

„Principalele teme ale discuţiilor de pe agenda de lucru vizează subiecte referitoare la evoluţia pieţelor de gaze naturale şi energie electrică din România, axându-se în special pe evoluţia preţurilor reglementate şi pe politica Autorităţii de Reglementare în Domeniul Energiei. De asemenea, vor mai fi analizate nivelul datoriilor companiilor de stat (CFR) către furnizorii de electricitate, stadiul proiectelor de investiţii în energie, dar şi oportunităţile existente pentru atragerea de noi investitori în acest domeniu”, se arată într-un comunicat al ACUE.

Un alt posibil subiect al discuţiilor cu delegaţia FMI şi a CE îl reprezintă contractele bilaterale încheiate de Hidroelectrica cu „băieţii deştepţi” din energie. Vineri, comisarul european pentru Competiţie, Joaquin Almunia, a declarat, la Bucureşti, că CE verifică în prezent contractele pe care Hidroelectrica, producătorul celei mai ieftine electricităţi din ţară, le are cu producătorul de aluminiu Alro, combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi şi alţi furnizori privaţi. „Recent, am început să analizăm probleme ce ar putea reflecta un ajutor de stat în contractele încheiate de Hidroelectrica cu distribuitori de energie şi alţi clienţi industriali. Problema este că nu poţi oferi preţuri mai mici unor companii fără justificări clare. Când preţurile nu se formează pe piaţă, restul trebuie să plătească un preţ mai mare pentru distorsiunile create”, a declarat Almunia. Pe lângă ArcelorMittal şi Alro, care primesc curent ieftin de la Hidroelectrica pentru producţie, există şi firme care preiau curent ieftin hidro şi îl revând mai scump, obţinând profituri uriaşe. Printre acestea se numără Energy Holding, Alpiq şi EFT.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639262-12-26
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...